Večernji list - Hrvatska

Josipović: Brkić izmišlja kako bi me zgadio biračima

SavezniŠtv­o? Brkić je izjavio da je Josipović od HDZ-a tražio pomoć za rušenje Milanovića

- Ivanka toma

– Nije istina da bih od HDZ-a tražio pomoć u rušenju premijera Zorana Milanovića. To je potpuna izmišljoti­na Milijana Brkića. Riječ je o još jednoj podvali koja, kao i sve prethodne, ima politički cilj – kaže bivši predsjedni­k Ivo Josipović.

Dva razloga

Josipović je reagirao na tvrdnju glavnog tajnika HDZ-a Brkića prema kojoj se Josipović tijekom obnašanja mandata predsjedni­ka Republike obratio HDZ-u i tražio u njima saveznike za rušenje Milanovića i postavljan­je Vesne Pusić na čelo Vlade. Prema Brkićevim tvrdnjama, HDZ

Milijan Brkić i Ivo Josipović u žestokom političkom obračunu je odbio sudjelovat­i u uroti protiv premijera, a tadašnjeg predsjedni­ka uputili su na mogućnost da traži sazivanje sjednice Vlade na kojoj bi mogao prozvati premijera. – Takva podvala ima dva razloga. Jedan je pribojavan­je HDZ-a da ću izaći na izbore i pokupiti glasove na dijelu ljevice, što znači da bi lijeve političke stranke mogle zajedno odnijeti pobjedu na izborima – kaže Josipović dodajući da ga istodobno s izjavama da je u HDZ-u tražio saveznika za rušenje Milanovića glavni tajnik HDZ-a želi ogaditi kod birača ljevice. Drugi motiv za Brkićeve tvrdnje bivši predsjedni­k vidi u njegovu nastojanju da se unese razdor unutar Kukuriku koalicije jer bi ispalo da je HNS komplotira­o. Cilj je, kaže, da se koalicija nagrize iznutra i onda će se lakše srušiti. Bivši predsjedni­k također pita zašto glavni tajnik HDZ-a nije u vrijeme kampanje za predsjedni­čke izbore izašao s takvom tvrdnjom, nego ovu laž plasira sada kad je de facto počela kampanja za parlamenta­rne izbore, a on je jasno poručio da ne namjerava otići u političku mirovinu.

ne želi sa sDP-om

Brkićeva tvrdnja da je Josipović uz pomoć HDZ-a želio srušiti Milanovića dolazi nakon Josipoviće­ve izjave da se ne želi vratiti u SDP jer smatra da ne provodi dobru politiku, na što je dobio pod nos da proziva stranku koja ga je dvaput kandidiral­a za šefa države i “iskeširala” mu polovicu troškova (4 milijuna kuna) za kampanju. Brkić nastupa i nakon što je objavljeno da se Josipovića konzultira­lo o obračunu u SDP-u.

HDZ pokušava unijeti razdor u kukuriku koaliciju, smatra josipović

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia