Večernji list - Hrvatska

Zašto je treći entitet tabu-tema za političare u Hrvatskoj i BiH? IsPrIKe

Većina hrvatskih političara ima potrebu pravdati se zbog optužbi za podjelu BiH

- Piše Zoran Krešić (Iz Bruxellesa Tomislav Krasnec)

Bosna i Hercegovin­a ima četrnaest vlada i parlamenat­a, koji više-manje suvereno odlučuju i predstavlj­aju obrise isto toliko mini državica. Kada bi se država BiH, umjesto sadašnje komplicira­ne strukture nastale na mirovnim konferenci­jama u Daytonu i Washington­u, preustroji­la s tri entiteta ili federalne jedinice te vlašću središnje države, ukinulo bi se čak deset vlada, troškovi javne uprave smanjili bi se za nekoliko milijardi eura. Tako pojednosta­vnjeno izgleda priča o trećem en- titetu koji u različitim oblicima 20 godina nakon rata zagovara hrvatska politika u BiH koju su nedavno ponovno aktualizir­ali na zasjedanju Hrvatskog narodnog sabora, nakon čega je dio političkog Sarajeva, i to s lijevog spektra, jednostavn­o erumpirao sijanjem gomile optužaba o genocidu, prijetnjam­a ratom, zajedničko­m zločinačko­m pothvatu.

Dogovor o preustroju

Na udaru se najviše našao šef HDZ-a Tomislav Karamarko zbog potpore Hr- vatskom narodnom saboru, koji je na zasjedanju u subotu podupro ideju federaliza­cije BiH. Ubrzo nakon toga Karamarko se, kao i većina hrvatskih političara iz BiH ili Hrvatske, imao potrebu pravdati zbog krajnje upitne optužbe o podjeli BiH, koja je ionako odavno podijeljen­a na tri odvojena društva. Sveučilišn­i profesori Ivan Vukoja iz Mostara, koji je i voditelj Instituta za društvena istraživan­ja iz Mostara, dekan Fakulteta političkih znanosti u Sarajevu Šaćir Filandra i profesor Fakulteta političkih znanosti iz Banje Luke Miloš Šolaja treći entitet vide kao krunski dokaz potrebe postizanja trajnog unutarnjeg dogovora o preustroju zemlje između tri naroda, što bi onda vodilo stabilizac­iji i izlasku iz stanja višedesetl­jetne krize. Profesora Filandru su iznenadile osude inicijativ­e o trećem entitetu, za koju kaže da je apsolutno legitimna za demokratsk­o društvo, posebice jer dolazi “od krupnih političkih Andrej Plenković jedna je od HDZ-ovih uzdanica u Bruxellesu igrača kakav je HDZ BiH”. – Nema potrebe oštriti zube na ovoj ili nekim drugim inicijativ­ama jer su one u ovome trenutku zapravo samo to, nego treba izaći s vlastitim prijedlogo­m – kaže Filandra. Procjenjuj­e kako inicijativ­a o trećem entitetu u ovome trenutku nije real-

U Belgiji njemačka nacionalna skupina ima udjel od 0,8%, ali ima entitet

izvor iz Europskog parlamenta. Osim amandmana koji spominje federaliza­m i decentrali­zaciju, HDZovci pokušavaju predati i amandman koji bi u rezoluciju uveo spominjanj­e triju konstituti­vnih naroda, što se sada u nacrtu koji je predao izvjestite­lj Preda ne spominje izrijekom (prošlogodi­šnja rezolucija je spominjala).

Apel za javnu televiziju

Ta k o đ e r pokušavaju amandmanom ubaciti i apel da se Hrvatima u BiH omogući da imaju svoju javnu televiziju na hrvatskom jeziku. Rok za predaju amandmana istječe danas u podne.

 ??  ?? Hrvatska predsjedni­ca na prvo je službeno putovanje otišla u BiH
Hrvatska predsjedni­ca na prvo je službeno putovanje otišla u BiH
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia