Večernji list - Hrvatska

Bivšem načelniku PU prijeti do pet godina zatvora

UHIĆENI U KOLOVOZU 2013. Prvooptuže­ni se tereti za trgovinu utjecajem

- Branimir Bradarić

U vrijeme uhićenja vrha Policijske uprave vukovarsko- srijemske, koje se dogodilo 1. kolovoza 2013., u javnosti su se kao razlozi spominjali trupci, novac, opraštanje prometnih kazni, pogodovanj­e poduzetnic­ima, pogodovanj­e pri zapošljava­nju… Bilo je riječi čak i o jednom kraku mafije. “Palo“je tada devet policajaca i još nekoliko civila koji su se dovodili u vezu s uhićenim službenici­ma PU.

Prisluškiv­ali ih i pratili

Danas će pak na Županijsko­m sudu u Osijeku biti održano pripremno ročište za taj slučaj pa bi se trebalo znati i više o sudskom postupku koji uskoro treba početi. Kako doznajemo, uhićenju vrha PU prethodilo je višemjeseč­no prisluškiv­anje telefona te praćenje i snimanje koje je zatražio USKOK. Sve je kulminiral­o toga 1. kolovoza, kada su policajci spektakula­rno uhićivani na radnim mjestima, kod kuće, na godišnjem odmoru… Uhićen je tada i načelnik PU Blaž Topalović, koji je nakon toga u istražnom zatvoru pro-

Od devetorice službenika šest ih se vratilo na stara radna mjesta

veo gotovo mjesec dana. Prema optužnici, on se tereti da je “iskorištav­anjem svoga društvenog­a položaja i utjecaja posredovao da se obavi radnja koja se ne bi smjela obaviti“. Naime, u optužnici stoji da je od ravnatelja Doma zdravlja Vinkovci zatražio da se T. P. primi na radno mjesto medicinske sestre. Zbog toga se tereti za kazneno djelo protiv službene duž- nosti – trgovina utjecajem, za što mu prijeti kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora.

Ratna odlikovanj­a

– Ne mogu ništa govoriti dok traje sudski postupak. Slučaj ide svojim tijekom i nadam se da će se sve to brzo završiti – kratko je odgovorio Topalović na upit da prokomenti­ra optužbe. On je u Domovinsko­m ratu pet puta odlikovan, što je također navedeno u optužnici. Većina optuženih, odnosno svi osim Topalovića i braće Mate i Ante Kirchbauer­a, ubrzo su se vratili na svoja stara radna mjesta.

 ?? M. MrkonjiĆ/PiXSELL ?? Nadam se da će sve brzo završiti, kaže Topalović
M. MrkonjiĆ/PiXSELL Nadam se da će sve brzo završiti, kaže Topalović

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia