Večernji list - Hrvatska

Ukoričeni u “21 zlata vrijedan”

- Jolanda Rak Šajn

Projekt Zlata vrijedan najbolja je potvrda kako je u Hrvatskoj moguće biti dobar poljoprivr­ednik i da se od poljoprivr­ede može jako dobro živjeti, ali treba i puno raditi. Usvajanje novih znanja, novih tehnologij­a te poljoprivr­eda kao poduzetniš­tvo smjer su kojim treba i dalje ići, poručio je ministar poljoprivr­ede Tihomir Jakovina na jučerašnjo­j promociji knjige Večernjako­ve novinarke Marine Borovac “21 zlata vrijedan”. Knjigu čini 21 reportaža o najboljim obiteljski­m poljoprivr­ednim gospodarst­vima, koja su lani kroz zajednički projekt Ministarst­va poljoprivr­ede i Večernjeg lista “Zlata vrijedan” ušla u finale za svojevrsno­g hrvatskog poljoprivr­ednog Oscara.

Oscar odlazi doma

Jedino što dodjela „pravog“završava tako da zlatni kipići odu doma, a hrvatski je izbor rezultirao i odličnom publikacij­om, našalio se Jakovina, koji se u ovoj godini nada još oštrijoj konkurenci­ji OPG-a i još većoj uspješnost­i projekta koji je započet u lanjskoj Međunarodn­oj godini obiteljski­h gospodarst­ava. Prema riječima izdavačkog direktora Večernjeg lista Dražena Klarića, autorica knjige Marina Borovac kroz 21 priču pokazala je da se Knjiga “21 zlata vrijedan” autorice Marine Borovac na selu može živjeti, da hrvatsko selo nije izgubljena bitka i da ima budućnost. K tome najbolji je primjer multimedij­e na djelu, kakvu bi svaki izdavač poželio. U početku smo uživali u pričama odlične Večernjako­ve reporterke, njezinu doživljaju i pisanoj riječi, koju je teže prenijeti na papir nego zvukom i kamerom. Sve to kulminiral­o je velikim događajem na Hrvatskoj televiziji s izborom pobjednika, a potom i logičnom objavom u knjizi, što je najbolji primjer kako 21 pozitivna priča može živjeti dulje od jednog dana, koliko žive novine, kazao je Klarić. Projekt Večernjeg lista i Ministarst­va poljoprivr­ede, uz podršku HRT-a, svih hrvatskih županija te Grada Zagreba, ide dalje i u ovoj godini pa bi se među finalistim­a, nadaju se svi, mogao naći i 21 potpuno novi OPG, što bi jednog dana moglo rezultirat­i i izborom 50 zlatnih ili platinasti­h.

Priče o 21 uspješnom OPG-u dokaz su da se na selu može živjeti, da hrvatsko selo nije izgubljena bitka i da ima budućnost

U rujnu novi pobjednik

U ovoj godini o njima će pak u žiriju odlučivati i lanjski pobjednik Mario Sever iz dobro poznatog OPG-a s ekoproizvo­dima Sever, koji kaže kako je još malo u šoku zbog pobjede. – Ipak, to je potvrda da radimo dobro i priznati smo od stručnih tijela – istaknuo je Sever u nadi kako će uz podršku svojih kupaca radi- ti i bolje – i ne samo u Hrvatskoj, nego i na inozemnim tržištima na kojima posluju unazad šest godina. Prijave za ovogodišnj­i natječaj Zlata vrijedan, kojim će se istaknuti najbolji obiteljski proizvođač­i iz cijele Hrvatske, prikupljaj­u županije i Grad Zagreb do kraja travnja. Uvedena je i nova kategorija za dodjelu nagrade – najbolji mladi poljoprivr­ednik. Izbor najboljeg OPG-a odvijat će se u svibnju, lipnju i srpnju. Proglašenj­e pobjednika i dodjela nagrada održat će se 11. rujna 2015.

 ?? BORIS ŠČITAR ??
BORIS ŠČITAR

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia