Večernji list - Hrvatska

Orkestar koji Hrvatsku podučava o epohi baroka

Profesiona­lci Svi su članovi zaposleni u drugim ustanovama, ali to se ne vidi u pristupu

- Branimir pofuk

Lakše je prije petnaest godina bilo osnovati i pokrenuti novi glazbeni sastav nego održati ga danas na životu, slažu se Saša Britvić, predsjedni­k Hrvatskog baroknog ansambla i njegova umjetnička voditeljic­a Laura Vadjon.

Je li društvu stalo?

– Došli smo na opasno niske grane u vrednovanj­u kulture, ne samo financijsk­i nego i u smislu odricanja vrijednost­i i potrebe za kulturom u društvu. Mi smo uvijek znali pronaći i privući sponzore, ali oni slijede primjer države i lokalnih samouprava pa se nerijetko pitaju zašto bi njima bilo stalo do našeg ansambla ako nije stalo društvu u kojem djelujemo – kaže Britvić. Britvić pritom ističe potporu Grada Zagreba koja je, u odnosu na druge, pristojna i stabilna, ali ne uspijeva slijediti neprestani razvoj i napredovan­je koji su neporecivi i vidljivi u umjetnički­m rezultatim­a ansambla u petnaest godina njihova djelovanja. – Svake sezone želimo sve više, sposobnost­i su nam sve veće, možemo svašta i voljeli bismo da nas se koristi i angažira. Na početku smo bili šačica, a sada već pet godina imamo stalni sastav od 27 mahom mlađih i redom izvrsnih glazbenika – kaže Laura Vadjon, koja je u međuvremen­u i sama razvila svoj veliki talent i postala vrlo tražena violinisti­ca ne samo u Hrvatskoj nego i inozemstvu. Osim što je profesoric­a komornog muziciranj­a na Muzičkoj akademiji, ona je i članica ansambla London Händel Orchestra. Britvić i Vadjon vrlo su efikasno podijelili posao. Predsjedni­k je na sebe preuzeo menadžersk­e poslove, sponzore, ugovore i administra­ciju, što umjetničko­j voditeljic­i, kako je i red, omogućava da se posveti u prvom redu glazbi. Hrvatski barokni ansambl svojim je djelovanje­m Hrvatsku stavio na europsku kartu takozvanog “povijesno obaviješte­nog” izvođenja glazbe baroka i epoha koje s njim graniče. Inozemni autoriteti koji s njima često nastupaju našim glazbenici­ma više ne moraju objašnjava­ti ra- zlike između načina sviranja, primjerice, francuskih i talijanski­h baroknih majstora, a na mnogim su gostovanji­ma širom Europe, pa i svijeta, dokazali da mogu ravnopravn­o stati uz bok bilo kojeg glasovitom svjetskom ansamblu te vrste.

prštanje od života

Laura Vadjon još ima i neostvaren san o profesiona­lizaciji ansambla, što bi glazbenici­ma, koji su uglavnom svi stalno zaposleni u drugim ustanovama i orkestrima, omogućilo da se još više i u potpunosti posvete svom repertoaru. – Mnogi od njih znaju mi reći da se upravo svirajući u našem ansamblu najviše osjećaju živima – govori Laura Vadjon najavljuju­ći program koji je odabrala za proslavu 15. rođendana ansambla na koncertu 7. ožujka u ciklusu Lisinski subotom: glazbu Georga Friedrica Händela i Johanna Sebastiana Bacha. Hrvatski barokni ansambl na životu se ne održava, nego od života pršti. Njihov je svaki koncert glazbeno slavlje, a kakav li će tek biti rođendan na pozornici Lisinskog!

Tuesday when they were held to a 1-1 draw sunderland at White Hart lane Tuesday when they were held to a 1-1 draw sunderland at White Hart lane

svake

sezone želimo sve više, sposobnost­i su nam sve veće, možemo svašta...

 ??  ??
 ??  ?? kvaliteta Nastupi širom europe i svijeta pokazali su da mogu s najboljima
kvaliteta Nastupi širom europe i svijeta pokazali su da mogu s najboljima
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia