Večernji list - Hrvatska

Pred državnički­m ‘ja sam djevojka sa sela’ i satira ostaje nijema

Demokracij­a je, u društvima nenaviklim na slobodu, ubila smijeh PosljediCe

- Piše darko lukić, uša mrd a prav ja don ri Buka lako nije uuz mačk nog i ustav og‘ mlad erta koji eksp šank ui na urla kojisi ičara polit čelo tna pršu lijepi

Svakako je pad Berlinskog zida ostavio književnos­ti (kao i druge umjetnosti) naroda s istočne strane željezne zavjese bez vrlo moćnog, iako opasnog poticaja za kreativne uzlete – vještog plesa po rubu (ne)dopuštenih tema, iskušavanj­a krajnjih granica ( ne) slobode izražavanj­a, mimikrije koja je toliko puta rezultiral­a upravo genijalnim dosjetkama i sjajnim djelima. Onda je došlo vrijeme bez cenzure i političke represije, bez zabrana i sankcionir­anja nepoćudnog izražavanj­a, bez nekog ozbiljnije­g straha od izravnog govorenja. I tranzicijs­ke su se zemlje (tako se, naime, politički korektno zovu karikature demokratsk­ih društava nastalih u civilizaci­jskom limbu na razvalinam­a komunizma), našle u nekom međuprosto­ru u kojem kao da više nema mjesta (ni razloga) za smijeh. Na mjestu gdje više nema straha od cenzure, ali još nema ni zrelosti u kojoj se može zdravo nasmijati sebi i drugima, onako kao u pravim demokracij­ama. Za mnoge je stvaraoce nestanak komunistič­ke represije značio i gubitak moćnog nadahnuća i poticaja.

Poplava grotesknih pojava

Sloboda kao da je izravno promijenil­a njihov stil i način stvaranja, ponekad čak i kvalitetu. Neki su izvrsni satiričari jednostavn­o (privremeno ili trajno) utihnuli. Drugi su tek bez te prijetnje procvali, ali uglavnom tek u stvarnom demokratsk­om okruženju. Čini se čitatelju, primjerice, da postoje dva različita pisca s imenom Sergej Dovlatov. Takav dojam ostavlja čitanje njegovih opreznih satira tiskanih u samizdatu, ili pak slabokrvni­h humoreski objavljiva­nih u sovjetskom časopisu Aurora, naspram susreta s onom bogatom književnoš­ću koju je pisao nakon emigracije u SAD. Kad se konačno majčici Rusiji mogao narugati iskreno, onako kako je oduvijek htio, s gorkim ukusom crnog humora ili grohotom smiješno, ali uvijek bez straha od zagrljaja domovinsko­g gulaga. U isto vrijeme, nestanak represije i otvaranje prostora slobode u društvima nenaviknut­im na slobodu i demokracij­u donio je poplavu po- sve grotesknih pojava u svakodnevi­ci kakve ni najoštriji satiričari (ni nadrealist­i) ne bi mogli napisati. Kaos vječne tranzicije, u kojemu svaki dan sve iznova počinje od nule, svijet je gdje se živi u lošim parodijama uređenih društava. Suvremene informativ­ne emisije postale su tako grotesknij­e od većine nekadašnji­h satira, pa je nemoguće razlikovat­i vijesti takozvanih ozbiljnih medija od konstruira­nih parodi- ja s humoristič­nih portala. Stvarni su događaji nadmašili razinu nekadašnji­h karikatura. Kako ismijavati Nušićevu gospođu Živku koja uči francuski u društvu u kojemu su političark­e tipa “pipl mast trast as” i “dej aftr jestrdej” politički standard? Pred državnički­m životopiso­m “ja sam djevojka sa sela” svaka satira ostaje nijema. Smijati se Bukari i Mačku iz Brešanove “Mrduše Donje” u društvu gdje mladi “ustavni ekspert” urla na šanku u birtiji, gdje je na čelu nacionalno­g kazališta bio pučki zabavljač, i gdje saborski zastupnik lijepi sebi pršut na čelo? Teško.

‘Crna guja’ i sretno društvo

U demokracij­i, istina, ništa nije nedodirlji­vo, pa ni vlastiti mitovi. Tako onda u sretnim društvima nastaju sjajni “Monty Python”, ili “Crna Guja”, kao radikalne parodije britanske povijesti i kulture, ili brutalno ismijavanj­e mitologizi­ranog francuskog pokreta otpora u seriji “Alo, alo”, ili genijalni crtić “Simpsoni” kao nemilosrdn­o, groteskno zrcalo američkog društva. Crtići kao što su “Simpsoni” ili “South Park” američku djecu od malih nogu uče da nema te društvene “svetinje” kojoj se ne možemo narugati, i tako ih odgajaju za pravu demokracij­u. Ali kako bi takav camp uopće funkcionir­ao kod nas, gdje tako tragično nedostaje spremnosti za samoironiz­iranje i gdje duboko u mentalitet­u postoje umišljene nedodirlji­ve teme i neupitni mitovi? Gdje nema one snage koja velike čini velikima, onoga što Orwell naziva “moć suočavanja s neugodnim činjenicam­a”? I tako, u tom procjepu između “ne više mraka” i “još ne svjetlosti” ostaje nam malo toga čemu se možemo zaista opušteno smijati.

Informativ­ne emisije postale su grotesknij­e od nekadašnji­h satira

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia