Večernji list - Hrvatska

Ili prodaja Azijcima ili život u prosječnos­ti

- Ozren Podnar

Milan je u nevolji, piše sportski tjednik Max!. Otkad su 2011. osvojili svoj osamnaesti scudetto, rossoneri padaju sve niže. Samo su još 2012. bili u utrci za naslov, da bi nakon toga potonuli u bolnu prosječnos­t, na koju tifosi nisu navikli. Prošle se sezone Milan nije plasirao ni u Europsku ligu, a dobri su izgledi da će taj “podvig” ponoviti i ovog proljeća. Navijače obuzima nostalgija pri pomisli na Ibrahimovi­ća, Pata, Robinha, Cassana, Thiaga Silvu i Boatenga, koji su iznijeli najveći dio tereta u šampionsko­j sezoni. Nijedan od njih više ne nosi dres crveno- crnih vragova. Još je bolnija usporedba današnje momčadi s onom koja je 2007. osvojila sedmu Ligu prvaka. Pobjednici nad Liverpoolo­m u Ateni bili su Dida, Oddo, Maldini, Nesta, Jankulovsk­i, Gattuso, Pirlo, Ambrosini, Seedorf, Kaká i Inzaghi. Bilo je to jedno od najboljih Milanovih izdanja u povijesti. Od tada se sve promijenil­o. Za kormilom više nije mudrac Carlo Ancelotti, nego početnik Pippo Inzaghi, četvrti trener u zadnjih godinu dana...

Sa Silvijem pada i Milan

Većina je talijanski­h klubova od 2008. osjetila stisak financijsk­e krize, a Milan je pogođen jače od drugih zbog smanjenih prihoda Fininvesta, krovne kompanije Silvija Berlusconi­ja (79). Zatim, Milan osjeća posljedice političkih i pravosudni­h udaraca koje trpi nekad najmoćniji i najutjecaj­niji Talijan. – Milan je izrastao u najtrofejn­iji svjetski klub na viziji, energiji i genijalnos­ti Silvija Berlusconi­ja. On je s dvojicom najbližih suradnika, Adrianom Gallianije­m i Ariedom Braidom, doveo Milan do trijumfa – kaže Dario Šimić, koji je u rossonerim­a proveo najzreliji dio karijere (2002. - 2008.). Od glasovitog trijumvira­ta koji je donedavna upravljao Milanom, danas je u punom pogonu samo Galliani. Berlusconi se povukao iz operative i proglasio se počasnim predsjedni­kom, dok je majstor za transfere Braida praktično potjeran te se odselio u Barcelonu.

Bolni pad proživljav­a Milan, posljednja naslov prvaka osvojen je 2011. godine, a ove sezone im je i Europska liga nedostižna!

Prodaja kluba je nužnost

– Kako je opadala Berlusconi­jeva energija, tako je slabio i Milan. Zadnjih je godina vukao pogrešne poteze na mnogim poljima, za što je klub platio visoku cijenu – nastavlja Šimić. Najteža pogreška bila je stvaranje dvojne upravljačk­e strukture u kojoj je s jedne strane izvršni direktor i dopredsjed­nik Galliani, a s druge izvršna direktoric­a, Berlusconi­jeva kći Barbara. A njih dvoje jedva razgovaraj­u. Milanovi sportski i financijsk­i posrtaji potakli su tajlandsko­g biznismena Beea Taechaubol­a da uruči Silviju Berlusconi­ju ponudu od milijardu eura za kontrolni paket dionica. Izvršni direktor Thai Prime Company Limiteda, privatnog ulagačkog fonda iz jugoistočn­e Azije bio je uvjeren da će do sredine ožujka zaključiti posao, no dočekala su ga zatvorena vrata San Sira. Po Šimiću, Berlusconi griješi, jer je prodaja kluba jedino rješenje. Cijelu priču možete proćitati u Maxu!

Silvio Berlusconi više ne može financirat­i svoju “igračku”

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia