Večernji list - Hrvatska

Salataru su osvajali tek samostalni KrAljevo

Srbija je danas favorit, Đoković je odličan

- Anton Filić iz Kraljeva

Danas je to jedno od najvećih rivalstava, a nekad je to bila jaka Davis cup reprezenta­cija. Ali salataru (trofej namijenjen pobjedniku) hrvatski i srpski tenisači osvojili su tek kada su se razdvojili. Hrvati 2005. kada je reprezenta­cija predvođena Ivanom Ljubičićem i Marijem Ančićem trijumfira­la u Bratislavi pobijedivš­i Slovačku s 3:2. Srbi su do trona došli 2010. kada su u finalu u Beogradu nadjačali Francusku s 3:2.

Tri poraza u polufinalu

U vrijeme kad smo imali zajedničku reprezenta­ciju hrvatski su tenisači vodili glavnu riječ. I posljednji­h godina prije raspada (kada su Srbi imali Živojinovi­ća), a posebno prije toga. O dominaciji naših tenisača u reprezenta­ciji Jugoslavij­e (od prvog nastupa 1927. do posljednje­g 1991.) rječito govori činjenica da sve rekorde u jugoslaven­skoj reprezenta­ciji drže Hrvati. Najviše pobjeda imaju Franjo Punčec (42-20) i Josip Palada ( 42- 32); najviše pojedinačn­ih pobjeda ima Franjo Punčec (33-12); najviše pobjeda u paru Dragutin Mitić (13-14); najbolji par bili su Boro Jovanović i Nikola Pilić (7-8); u najviše susreta reprezenta­cije sudjelovao je Palada (37), a najdulji staž imaju Jovano- vić i Palada - igrali su za reprezenta­ciju po 15 godina. Prije Drugog svjetskog rata najveći uspjeh jugoslaven­ska je reprezenta­cija postigla 1939. kada je u finalu europske zone Davisova kupa na Šalati pobijedila Njemačku sa 3:2 (Punčec dvije, Mitić jedna pobjeda). Nakon rata, SFRJ je tri puta stizala do polufinala Davisova kupa: 1988., 1989. i 1991. godine. U prvom polufinalu u Dortmundu poraz od Njemačke 0:5 (Živojinovi­ć, Prpić i Ivanišević), u drugom je Švedska pobijedila u Bastadu 4:1 (Prpić i Ivanišević). U trećem, na- kon pobjede u četvrtfina­lu u Pragu nad ČSSR- om 4:1 ( tri pobjede Ivanišević­a, igrao je i Živojinovi­ć kojega je iz gledališta bodrila Lepa Brena), hrvatski su igrači zbog agresije na Hrvatsku odlučili odstupiti iz reprezenta­cije. Pa je polufinale s Francuskom u Pauu odigrala selekcija krnje Jugoslavij­e (Živojinovi­ć i Muškatirov­ić) i izgubila 0:5.

Hrvatska krenula 1993.

Fantomska SR Jugoslavij­a nastavila je pod tim imenom igrati do 2003., no susreti od 1995. službeno se pripisuju Srbiji. Hrvatska je, zahvaljuju­ći istinskoj snazi svog tenisa i lobiranju Željka Franulović­a, samostalno krenula već 1993. a u prvom susretu naša je vrsta pobijedila Zimbabve u gostima sa 3:2.

Za Hrvatsku neće igrati tri od četiri najbolja - Čilić, Karlović i Dodig

 ??  ??
 ??  ?? POBJEDNICI Karlović, Ivanišević, Pilić, Ančić i
Ljubičić
POBJEDNICI Karlović, Ivanišević, Pilić, Ančić i Ljubičić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia