Večernji list - Hrvatska

Vesna Pusić: Šipuš je logično rješenje za novog ministra

UdrUga Promo Od premijera se traži da smijeni i zamjenika ministra kulture Šipuša

- Marko Špoljar, Tea romić

Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić poslala je predsjedni­ku Vlade Zoranu Milanoviću pismenu ostavku, a premijer ju je odmah jučer i razriješio dužnosti. Novi ministar bit će predložen Saboru nakon što premijer obavi konzultaci­je s koalicijsk­im partnerima. Neslužbeno doznajemo kako ponajprije o predsjedni­ci HNS-a Vesni Pusić ovisi hoće li novi ministar kulture biti predložen već danas na sjednici Vlade, a moguće je, doznajemo, i da će ime novog ministra kulture biti poznato tek sljedećeg tjedna.

a. Zlatar violić: Prihvaćam odgovornos­t i ispričavam se Promo: Šipuš je svojim projektima dodijelio čak 2,44 milijuna kuna

Poštovanje standarda

“Kao ministrica prihvaćam odgovornos­t za nepravilno­sti u računovods­tvenom poslovanju i ispričavam se zbog nedovoljne kontrole i nepridržav­anja propisa u financijsk­om poslovanju. Iako su sva dugovanja podmirena, smatram da je logična posljedica moje odgovornos­ti za nepravilno­sti u financijsk­om poslovanju ostavka. Stoga ovime podnosim ostavku”, napisala je Zlatar Violić u pismu premijeru. Prema nalazu Državne revizije za 2013. godinu, u Ministarst­vu kulture podizana su gotovinska sredstva korištenje­m poslovne kreditne kartice izvan blagajničk­og poslovanja. – Podnijela je ostavku jer preuzima odgovornos­t i to je konzekvenc­ija za neuredno poslovanje koje se dogodilo. Nadam se da će svi u budućnosti odsad poštovati te standarde i, dođe li ikad slučajno do takve situacije, ponašati se na isti način kao ona. Stranka samo pokazuje da drži standarde i kako od njih neće odstupiti kada je riječ o financijam­a i ovakvim stvarima – rekla je jučer šefica HNS-a Vesna Pusić. Kao mogući nasljednic­i spominju se pomoćnica ministrice kulture Tamara Perišić i zamjenik ministrice Berislav Šipuš. Hoće li Šipuš biti novi ministar?, pitali smo Vesnu Pusić. – Berislav Šipuš je zamjenik. On je zamjenik ministrice i on će svakako od trenutka prihvaćanj­a ostavke obavljati taj posao jer je to u njegovoj nadležnost­i. Kako ćemo dalje to riješiti, moramo vidjeti. Dogovorit ćemo se, ali to je jedno logično rješenje. No moramo prvo vidjeti s obzirom na datum izbora, o koliko mjeseci je riječ, na koji način će se ta zadaća riješiti i tako dalje – rekla je Vesna Pusić.

Veći prekršaj?

Udruga Promo ( udruga koncertnih promotora) traži od premijera Milanovića i prve potpredsje­dnice Vlade Pusić da Šipuša izostave iz svih kalkulacij­a za novog ministra kulture te da ga smijene s mjesta zamjenika “jer je način na koji je Šipuš podijelio javni novac namijenjen glazbi puno veći prekršaj i zloporaba ovlasti od beskamatno­g kreditiran­ja s kartice Ministarst­va”. U udruzi Promo tvrde da je Šipuš vlastitim projektima u 2015. godini dodijelio čak 30 posto javnih sredstava za glazbu, odnosno 2,44 milijuna kuna.

 ??  ??
 ?? Davor puklavec/pixsell ?? Berislav Šipuš ima žestoke oponente
Davor puklavec/pixsell Berislav Šipuš ima žestoke oponente

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia