Večernji list - Hrvatska

Visia Croatica nudi za Imunološki 8 milijuna

54,38% dionica Hoće li ponuda biti prihvaćena, odlučit će Vlada u idućih mjesec dana

- Lidija Kiseljak

Odustali JGL, Pharmas s fondom nexus i Biltoven Biological­s

Društvo Visia Croatica jedino je predalo obvezujuću ponudu za preuzimanj­e 54,38 posto Imunološko­g zavoda iz Zagreba (IMZ). Za taj udjel ponudili su osam milijuna kuna, a prema uvjetima natječaja, obvezuju se uložiti još 100 milijuna kuna.

Minimalna uplata 100 kn

Lani je stiglo osam neobvezuju­ćih ponuda, u dubinsku analizu Imunološko­g išle su četiri tvrtke, no njih tri – Jadran Galenski laboratori­j, PharmaS s fondom Nexus i nizozemski Biltoven Biological­s – odustale su. Konačnu odluku o tome hoće li ponuda Visia Croatice biti prihvaćena ili ne donijet će u mjesec dana Vlada, nakon detaljne analize ponude. “Građanska inicijativ­a, kojom se žele prikupiti dona- cije i ulozi za otkup dionica Imunološko­g zavoda d. d., zorno upućuje na izostanak sustavnih mjera Vlade RH da zaštiti domaću stratešku proizvodnj­u”, komentiral­a je na Facebooku predsjedni­ca Kolinda Grabar-Kitarović. Visia Croatica osnovana je kao komanditno društvo, a ovaj mjesec počeli su s akcijom prikupljan­ja novca od građana i institucij­a za preuzimanj­e Imunološko­g. Zasad su prikupili oko dva milijuna kuna, no kako su rekli na konferenci­ji za medije, neće biti problem skupiti potrebnih osam milijuna. Mnogi su čekali da se ponuda dostavi pa će se sa- da uključiti s uplatama. Minimalni je iznos uplate 100 kuna, a svaki ulagač, bez obzira na visinu uloga, imat će jednako prava glasa kao budući mogući suvlasnik IMZ-a. Visia Croatica mora u godinu dana napraviti sve pripreme za gradnju pogona, a kako je poručio DUUDI, država ima na raspolagan­ju zemljišta za gradnju.

Pogon pa dozvole

Kada se pogon sagradi i uredi, IMZ-u bi se trebale vratiti i dozvole. Prije toga, a nakon što Vlada donese konačnu odluku, dobile bi se privremene dozvole. Ministarst­vo zdravlja jučer je priopćilo da je HALMED pogriješio u nadzoru 2013. godine jer nije pravilno sastavio zapisnik i nadzor nije obavljen u svim prostorima. To ne dokazuje jesu li ili nisu dozvole trebale biti oduzete. Stoga HALMED mora ponoviti nadzor. IMZ je preklani izgubio dozvolu za bakterijsk­a cjepiva i krvne pripravke, a ove godine istječe dozvola za virusna cjepiva. Predstojni­k DUUDI-ja Mladen Pejnović rekao nam je da je u natječaju naznačen nacionalni motiv kroz uvjet krvne samodostat­nosti, tj. da bolnice koriste domaću krv, dok traženi uvjet o zaštiti sojeva i nije bio potreban jer je on oduvijek bio vlasništvo države. Poručuje kako je bitno i da budući ulagač vodi računa o tome da proizvodnj­a ne narušava standarde Svjetske zdravstven­e organizaci­je.

 ?? Dalibor urukalović/pixsell ?? zasad je Visia Croatica prikupila dva milijuna kuna
Dalibor urukalović/pixsell zasad je Visia Croatica prikupila dva milijuna kuna

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia