Večernji list - Hrvatska

Markić: Nisam razgovaral­a o suradnji s Ružom Tomašić

SuraDnja Tomašić dogovorila suradnju s “Batarelovi­m konzervati­vcima“

- Dražen Ćurić

Bivša pravašica Ruža Tomašić protekli je vikend došla na čelo Hrvatske konzervati­vne stranke. Na zasićenom političkom tržištu pojavljuje se stranka koja će biti izravna konkurenci­ja HDZ-u, ali će, sasvim sigurno, otežati proboj u visoku politiku gradonačel­niku Metkovića Boži Petrovu koji je najavio da će na parlamenta­rnim izborima izići sa svojom listom na kojoj bi se mogao naći i bivši HDZ-ovac Drago Prgomet. Još do kraja nije jasno radi li sve ovo Tomašić na svoju ruku ili je, pak, riječ o dogovoru s HDZ-om. Nova konzervati­vka odbija i pomisao da se na taj pothvat odlučila nakon zakulisnih dogovora s HDZ-om.

Sluša svoju savjest

– Da sam se željela dogovoriti s HDZ-om, ostala bih u bivšoj stranci. Tako bismo se puno lakše dogovorili. Radim ono što mi govori savjest. Želim pokazati da se politika može voditi pošteno – tvrdi Ruža Tomašić dodajući da će posebno “gurati” mlade jer želi da oni napokon preuzmu vlast od stare garde koja je uzurpirala hrvatsku politi- ku. Kako sada stvari stoje, Tomašić ide na izbore samostalno, ali ne isključuje mogućnost da se dogovori s nekim. Pojavile su se priče da već dogovara suradnju sa Željkom Markić. Tomašić ističe da je razgovaral­a s čelnicom udruge U ime obitelji, ali da, barem za sada, nema nekog dogovora. Dodala je da ne isključuje mogućnost da s Markić iziđe na izbore. Međutim, Željka Markić tvrdi da uopće nije razgovaral­a s Ružom Tomašić o političkoj suradnji. “Popila je kavu” i s Božom Petrovom, a već je dogovorila suradnju s konzervati­vcima aktivistim­a okupljenim­a oko Vice Batarela i Stijepe Bartulice.

Treba se riješiti pravaštva

Za sada će surađivati na organizaci­ji okruglih stolova i izradi gospodarsk­og programa. Na pitanje o zajedničko­j listi na parlamenta­rnim izborima, Tomašić je izjavila da treba vidjeti koliko su jaki “Batarelovi konzervati­vci”. Oni, pak, ističu da im je stranka Ruže Tomašić jako zanimljiva, ali da se treba riješiti pravaštva. Ne samo da im ne odgovara nacionalis­tička retorika, nego i to što je Ante Starčević podržavao Francusku revoluciju i bio poprilično antiklerik­alno nastrojen. Konzervati­vci, koji su vrlo bliski Katoličkoj crkvi, svoju doktrinu temelje na filozofu Edmundu Burkeu. – Vidimo da Ruža ozbiljno radi. Ima zanimljiv ekonomski program. Otvoreni smo za suradnju – kažu konzervati­vci okupljeni oko Batarela i Bartulice.

 ?? Duško jaramaz/ pixsell, goran stanzl/pixsell ?? Hoće li Ruža Tomašić i Željka Markić pred birače zajedno?
Duško jaramaz/ pixsell, goran stanzl/pixsell Hoće li Ruža Tomašić i Željka Markić pred birače zajedno?

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia