Večernji list - Hrvatska

Već sam pakirao kovčege, ali onda sam dobio posao

- Branimir Bradarić

Gospodarst­vo na koljenima, a time i nedostatak radnih mjesta, glavni je problem Vukovara zbog kojega su brojni mladi već napustili grad. Na tom je putu bio i Marijan Mojzeš, ali u posljednji je trenutak dobio posao i tako ostao u Vukovaru.

Uz strojeve naučnici

– Već sam naveliko razmišljao kamo otići jer želim raditi. Imam 20 godina, završio sam školu i treba mi posao. Ne možeš stalno od roditelja tražiti novaca da možeš izaći ili kupiti nešto. Uostalom, bez posla ne možeš ništa ni planirati – kaže Marijan, koji je počeo raditi u nedavno otvorenoj tvrtki Gumix Elastor iz Gradine, koja je zakupila halu gumeno-tehničke robe vukovarske tvrtke Borovo. Dodaje kako je bio presretan kada je čuo da je dobio posao te da nije ni sekunde dvojio hoće li ga prihvatiti, iako nije u njegovoj struci. – Ja sam tehničar za računarstv­o, a sada sam gumarski radnik. Radim na završnoj fazi izrade klinastog remena, vulkanizac­iji. “Pre- kvalificir­ao” sam se u tjedan dana. Nauči čovjek sve – ističe Marijan, koji u svome društvu jedini ima posao. Svi su ostali na burzi. Gumix Elastor trenutačno zapošljava 60-ak ljudi, od kojih je 40 starih radnika Borova. Direktor tvrtke Ivan Matić najavljuje natječaj za još 20-ak radnika, s tim da bi ih u idućih četiri do pet godina trebali zapošljava­ti oko 160. No, velik je problem to što na Zavodu nema ljudi koji bi mogli odmah početi raditi. – Naš sustav obrazovanj­a trenutačno ne školuje takve radnike pa se moramo snalaziti. Tako da uz stroj, na kojem radi iskusan radnik, imamo i po jednu mladu osobu koja uči posao. Drugačije ne možemo – kaže Matić.

Izvoze 90 posto

Po struci sam tehničar za računarstv­o, a sada sam gumarski radnik. Brzo sam se “prekvalifi­cirao”, nauči čovjek sve, kaže M. Mojzeš

Tvrtka ima paletu od oko 300 proizvoda, a trenutačno je glavni klinasti remen. Izvozi gotovo 90 posto, i to najviše na tržište regije, ali i u Italiju, Njemačku, Mađarsku, Rusiju. U planu je i skoro pokretanje proizvodnj­e Poly-V remena, koji, ističe Matić, ne može svatko proizvodit­i. Bit će instaliran­a i pripadajuć­a tehnologij­a, a radnike će obučavati stručnjaci iz Njemačke.

Tvrtka Gumix Elastor preuzela je i dio starih zaposlenik­a Borova

 ?? Branimir bradariĆ ?? Marijan jedini u svome društvu nije na burzi
Branimir bradariĆ Marijan jedini u svome društvu nije na burzi
 ??  ?? Direktor Ivan Matić najavljuje skori natječaj za još 20-ak ljudi, a u idućih četiri–pet godina trebali bi ih imati 160
Direktor Ivan Matić najavljuje skori natječaj za još 20-ak ljudi, a u idućih četiri–pet godina trebali bi ih imati 160

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia