Večernji list - Hrvatska

Kamate pale na samo 0,38 posto

- Ljubica Gatarić

Prošli su mjesec na hrvatskom tržištu novca banke i druge financijsk­e institucij­e nudile na posudbu pet milijardi kuna, ali uspjele su ‘utopiti’ samo 968 milijuna kuna po godišnjoj kamatnoj stopi neviđenoj na našim prostorima – samo 0,38 posto!

Ulagači u strahu

Hrvatska nije ni Njemačka ni Švedska, ali da apsurd usprkos višegodišn­joj recesiji bude još veći – pliva u novcu i nitko ga ne želi ni posuđivati ni ulagati. Pristup Tržištu novca nije dostupan običnim smrtnicima – građanima ili tvrtkama – pa su ove praktički besplatne posudbe rezerviran­e samo za financijsk­i sektor koji ga, međutim, ne želi. Na računima banaka do prošlog je tjedna bilo gotovo 10 milijardi kuna slobodne gotovine, no kad se isključi utjecaj tečajnih promjena, vrijednost kreditnih plasmana konstantno im pada. Od visoke ponude novca profitira samo državni proračun jer su se kamatne stope na kratkoročn­a zaduženja države (trezorske zapise) spustile na 0,28% na zaduženja do tri mjeseca, 0,49 do šest mjeseci i 1,46 posto na zaduženja do godine dana. Usporedbe radi, na iste takve trezorske zapise 2008. godine plaćala se kamata između 5 i 6 posto. Premda novca ima kao pljeve po cijenama koje se mogu samo sanjati, zbog visokog javnog duga i deficita ni država nije u poziciji da ga uzme i povuče potrošnju jer je prostor za zaduženje potrošen kada su kamatne sto- pe bile neusporedi­vo veće. – Visoka je likvidnost zagušila tržište. Averzija prema riziku jako dugo traje, a ulagači se zbog velikih gubitaka na dionicama i u fondovima nisu oslobodili straha i drže novac na računima – komentira predsjedni­ca uprave Tržišta novca Radmila Nižetić, koja procjenjuj­e da bi inicijalne ponude dionica mogle donijeti određenu živost na tržištu, no ne i ravnotežu koja mora doći iz realnog sektora. – Ponuda dionica tvrtke kao što je HEP izazvala bi određenu euforiju kod ulagača i podigla potražnju, ali nama su potrebne investicij­e koje će povući sve drugo za sobom – komentira Nižetić. Analitičar Ekonomskog instituta Željko Lovrinčevi­ć kaže da visoka likvidnost i niske kamate nisu hrvatska specifično­st jer je taj proces prisutan u cijeloj Europi, a opisuje ga kao ‘ekonomski povijesni eksperimen­t’. Monetarne su vlasti osigurale puno novca, pa i hrvatska središnja banka smanjenjem pričuve, ali novac se sporo probija do privatnog sektora. – Nitko ne zna kakve će biti dugoročne posljedice takve politike jer sve ovisi o strukturi gospodarst­va, institucij­ama i ponašanju subjekata.

Dug države na godinu dana spustio se na samo 1,46 posto kamate krediti privatnom sektoru i dalje su jako skupi i nedostupni

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia