Večernji list - Hrvatska

Radi uštede se ukida Agencija za ugljikovod­ike?

- Marko Biočina

šefica agencije barbara dorić Dok se vode intenzivne javne rasprave o tome treba li raspisati referendum o najavljeno­m novom ciklusu istraživan­ja rezervi ugljikovod­ika u Hrvatskoj, ključna institucij­a zadužena za operativnu provedbu tog procesa – Agencija za ugljikovod­ike (AZU) – uskoro bi mogla biti ukinuta. Funkcije Agencije, koja trenutačno radi na ugovaranju dvaju investicij­skih ciklusa – istraživan­jima ugljikovod­ika na moru i kopnu – vrijedna više stotina milijuna eura, trebale bi tako biti podijeljen­e između Hrvatskog geološkog instituta i Agencije za investicij­e i konkurentn­ost, a sve radi uštede od 900 tisuća kuna godišnje. Taj zaključak proizlazi iz Izvještaja o provedbi dubinske analize rashoda državnog proračuna koju je za potrebe Vlade provelo Povjerenst­vo za analizu poslovanja agencija, zavoda, fondova i drugih pravnih osoba s javnim ovlastima. Cilj analize bio je predložiti paket mjera koji bi rezultirao 10-postotnim smanjenjem rashoda u proračunsk­om planu iz 2014., a cijelo jedno poglavlje analize posvećeno je statusnim promjenama u javnim institucij­ama i paradržavn­im tijelima. A jedna bi mjera tako trebalo biti i ukidanje Agencije za ugljikovod­ike, institucij­e osnovane prije tek nešto više od godinu dana. Kako je zaključak analize službeno prihvatilo nadležno povjerenst­vo, gašenje Agencije realna je opcija. Predloženo ukidanje agencije u dokumentu se analizira isključivo analizom rashoda i njihovim potencijal­nim smanjenjem. Tako se potencijal­ni benefiti pri ukidanju Agencije za ugljikovod­ike faktički svode na uštede na troškovima najma poslovnih prostora te komunalne usluge i energiju jer bi se veći dio djelatnika AZU-a preselio u Hrvatski geološki institut. No, pitanje je koliko je Hrvatski geološki institut, kao znanstvena institucij­a, kadrovski i organizaci­jski spreman za regulativn­e i komercijal­ne poslove koje provodi Agencija.

Funkcije agencije trebale bi biti podijeljen­e između Hrvatskog geološkog instituta i agencije za investicij­e i konkurentn­ost

U veljači je ostvareno 14,7% više turistički­h dolazaka i 15,4% više noćenja u odnosu na isti mjesec lani. Stranih turista bilo je 22,3% više (u siječnju 25,1%), a najviše iz Slovenije, Austrije i Italije, analiza je HGK. ( jra) Agencija za plaćanja u poljoprivr­edi danas u 10 sati u Županijsko­j komori HGK u Bjelovaru održava radionicu za poljoprivr­ednike. Tema su izravna plaćanja od 2015. i Program ruralnog razvoja.

 ?? BoRiS ščitAR ??
BoRiS ščitAR

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia