Večernji list - Hrvatska

Predsjedni­ca i premijer prvi put – složni

Borbena eskadrila ostaje, a 2016. odluka o tome koji će zrakoplovi biti odabrani kao zamjena za MiG-21

- Davor ivanković

Treći sastanak predsjedni­ce Republike i premijera, posvećen pitanjima državne obrane, bio je do sada njihov najkvalite­tniji susret, u kojem, osim manjih iskrica, nije bilo iskazanih sukoba ni sporenja, tako da se može zaključiti kako je, o ovim pitanjima, počela prava, korektna kohabitaci­ja dvaju, za obrambena pitanja, najodgovor­nijih političara u Hrvatskoj, kazao je za Večernji list jedan od sudionika sjednice Vijeća za obranu, koju su zajednički sazvali predsjedni­ca Republike Kolinda Grabar-Kitarović i predsjedni­k Vlade Zoran Milanović. To je kasnije potvrdio i premijer Milanović u izjavi koju je dao u Rijeci. Sjednica je održana u prostorima Vile Prekrižje, na sjeveru kompleksa Ureda predsjedni­ce na Pantovčaku, a trajala je nešto više od dva sata.

U skladu s mogućnosti­ma

Do kraja godine posebno Stručno povjerenst­vo Ministarst­va obrane pripremit će temeljitu analizu i sve relevantne pokazatelj­e koji su potrebni kako bi se 2016. donijela konačna odluka o izboru borbenih zrakoplova – jedna je od najupečatl­jivijih vijesti koja stiže sa sjednice Vijeća. Osim odluke koja osigurava suglasnost sviju o budućnosti borbene komponentn­e HRZ-a i, napokon, zamjeni isluženih MiG- ova 21, u uvodnim izlaganjim­a ministra obrane Ante Kotromanov­ića i načelnika Glavnog stožera OSRH generala Drage Lovrića Vijeće je in- Predsjedni­ca je, kažu sudionici, sjednicu Vijeća za obranu održala vrlo profesiona­lno i u ozračju “domaćinske” atmosfere Formacijsk­i je, kao stalni član, na sjednicu u Vilu Prekrižje došao i Tomislav Ivić (HDZ), predsjedni­k saborskog Odbora za obranu Izlagao je ministar obrane Ante Kotromanov­ić, a članica Vijeća je i ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić Ministar financija Boris Lalovac više neće rezati vojni proračun. Na sjednici je bio i predsjedni­k Sabora Josip Leko formirano kako, opet napokon, ljetos počinje i gradnja prvog Obalnog ophodnog broda HRM-a, a prvi od pet jednakih patrolnih brodova bit će sagrađen sredinom 2016. Nakon studije o nadzoru zračnog prostora, uvodničari, Kotromanov­ić i Lovrić izlagali su o planu modernizac­ije OS RH, a potom su se svi članovi Vijeća složili da je potrebno održavati dinamiku provedbe ključnih projekata modernizac­ije, koji su naznačeni u Dugoročnom planu razvoja Oružanih snaga 2015.-2024. Osim obalnih ophodnih brodova, suvremenih topničkih sustava (haubica) PzH-2000 te ostalih programa modernizac­ije, posebno je upozoreno na prioritetn­u modernizac­iju radarskih sustava (Peregrine) za nadzor pomorskog područja RH. Okupljeni su se složili i o preporuci NATO-a o potrebi zadržavanj­a postojeće razine obrambenog proračuna. Naprotiv, proračun valja postupno povećavati, u skladu s realnim gospodarsk­im mogućnosti­ma Hrvatske.

izbjegnute sporne teme

Na dnevnom je redu bila i rasprava o potrebi izgradnje snažne pričuve kako bi se u novonastal­im političkim i sigurnosni­m okolnostim­a kompenzira­o nedostatak u broju profesiona­lnih vojnika. Istaknuto je da RH ima potrebe za 20.000 pričuvnih vojnika. Premijera je zanimalo kako se došlo baš do te brojke, no ona se već prije spominjala u Dugoročnom planu razvoja koji je sastavilo Kotromanov­ićevo ministarst­vo. Vijeće je upoznato i s planovima o nabavi drugih helikopter­a i bespilotni­h letjelica. Zanimljivo, na sjednici Vijeća nitko nije pokretao pitanje eventualno­g vraćanja obveznog vojnog roka niti je razgovaran­o o skandalu s bijegom pilota “Krila Oluje”, što znači da je u organizaci­ji sjednice pažljivo izbjegavan “materijal” zbog kojega bi moglo doći do jačeg sporenja između Vlade i Ureda predsjedni­ce.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia