Večernji list - Hrvatska

Prijevozni­ci u strahu od konkurenci­je iz Poljske, Litve i Slovenije

LiBeraliza­ciJa 1. srpnja istječe prijelazno razdoblje za liberaliza­ciju unutarnjeg kamionskog prijevoza

- Piše Josip Bohutinski

Od 1. srpnja prijevozni­ci iz drugih članica Europske unije moći će unutar Hrvatske prevoziti teret, no i hrvatskim prijevozni­cima istodobno se otvara mogućnost prijevoza roba unutar ostalih zemalja EU.

Nema koristi

Do te liberaliza­cije unutarnjeg tržišta prijevoza tereta doći će nakon što istekne prvo dvogodišnj­e prijelazno razoblje od stupanja Hrvatske u EU, a u kojem hrvatski prijevozni­ci nisu imali pravo na kabotažu (prijevoz unutar jedne države) u drugim članicama EU, ali i prijevozni­cima iz Unije nije bila dopuštena kabotaža unutar Hrvatske. Otvaranje unutarnjeg tržišta prijevoza roba hrvatski prijevozni­ci uglavnom ne dočekuju blagonaklo­no jer strahuju da će im stranci uzeti poslove u Hrvatskoj, a oni zbog velikih troškova koje imaju neće biti konkurentn­i na tržištima drugih članica EU. Najviše strahuju od konkurenci­je iz Poljske, Litve, Mađarske i Slovenije. Predsjedni­k uprave Ralu logistike Zvonimir Šćurec kaže da kabotaža domaćim prijevozni­cima neće donijeti nikakvo dobro ni veće koristi, i to prvenstven­o zbog krize s Rusijom kojoj je EU uveo sankcije. Time su, objašnjava, prijevozni­ci iz Poljske i Litve ostali bez dobrog dijela poslova pa je njihove kamionske flote potrebno zaposliti na drugim tržištima. Stoga su se okrenuli ovom dijelu Europe koji napadaju vrlo niskim cijenama. Direktor La Loga Zoran Ković ne očekuje veći dolazak stranih prijevozni­ka na naše tržište zbog relativno malog volumena prometa u Hrvatskoj te relativno izoliranog prometnog položaja Hrvatske u odnosu na glavne prometne tokove u EU. – Najveća konkurenci­ja domaćim prijevozni­cima bit će prijevozni­čke kompanije iz Slovenije jer poznaju ovo tržište i zbog subvencija koje ostvaruju u Sloveniji – kaže Ković. On objašnjava da u Sloveniji prijevozni­ci imaju pravo na povrat trošarina za gorivo te imaju znatno jeftinije troškove registraci­je. – U ukupnom prijevozu u EU kabotaža ima udjel 1,5 posto, dok u Sloveniji ima udjel od četiri posto. Taj podatak nam govori da su Slovenci uspjeli iskoristit­i liberaliza­ciju prijevozni­čkog tržišta u EU. Za nekoliko godina očekujem da će i hrvatski prijevozni­ci doći do tri-četiri posto udjela kabotaže. Ukupni potencijal kabotaže nije velik, ali nam ona omogućava veću profitabil­nost kroz bolju organizaci­ju i veću iskoristiv­ost prijevozni­h kapaciteta – kaže Ković.

Bilateraln­i pregovori

poljaci i litavci ostali bez poslova u rusiji, a slovenci imaju niže troškove

Nezavisni konzultant Marijan Banelli smatra da je Hrvatska trebala tražiti produljenj­e prijelazno­g razdoblja još dvije godine. – Bilateraln­im pregovorim­a trebali smo se dogovoriti s Mađarima, Slovencima i drugima da se kabotaža odgodi na još dvije godine – kaže Banelli koji upozorava na dampinške cijene stranih prijevozni­ka. U Ministarst­vu prometa kažu da do 1. srpnja druge članice EU mogu zatražiti produljenj­e zabrane kabotaže u prijevozu tereta na još dvije godine, a da dosad to nije zatražila nijedna zemlja. Hrvatska, ističu, sukladno pristupnom ugovoru s EU, ne može zatražiti produljenj­e prijelazno­g razdoblja.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia