Večernji list - Hrvatska

Mačak u čizmama premijerno u Splitu

-

Balet HNK Split u četvrtak će premijermo izvesti popularnu baletnu predstavu Bruna Bjelinskog “Mačak u čizmama”. Koreografi­ju i režiju potpisuje Ljiljana Gvozdenovi­ć. Na premijeri će u naslovnoj ulozi nastupiti Aleksandar Korjakovsk­i, Eva Karpilovsk­a u ulozi Princeze, Artjom Žusov plesat će Mlinara Ivicu, dok će Lev Šapošnikov u ulozi Starog mačka, uz plesačke, pokazati i svoje pjevačke kvalitete, najavljuje Dinko Bogdanić, ravnatelj splitskog Baleta. Uz njih, glavne uloge tumače solisti Baleta splitskog HNK: Katerina Kuznjecova, Ivan Boiko, Simona Caputo, Mihai Mezei, Mircea Munteanu, Silvio Tanase, Bojana Lipovšćak, Aleksandra Bertea, Matea Milas, Snježana Radica, Igor Gluškov, Nikša De Marchi te članovi ansambla i polaznici Baletnog studija HNK Split. Ova premijera prvo postavljan­je “Mačka u čizmama” u splitskom teatru, a realizira je isti autorski tim koji je ovaj balet postavio 2003. u HNK Zagreb. Osnova libreta poznata je istoimena bajka Charlesa Perraulta o siromašnom mladom mlinaru i njegovu mudrom mačku koji gospodaru osigura život u blagostanj­u i ruku lijepe princeze. (M.

Pejković-Kaćanski) Nisu se još ni slegli domaći izvještaji o snimanju novih nastavaka Winnetoua u Hrvatskoj, a još se priča i o tome da su svjetska glasila Forbes i Bloomberg prošloga tjedna objavila napise o tome da snimanje šeste sezone “Igre prijestolj­a” u Dubrovniku “spašava hrvatsku ekonomiju”, a već smo u prilici ekskluzivn­o najaviti nove velike koprodukci­je u Hrvatskoj. Najveći projekt dosad dolazi nam sredinom lipnja – film “Jezero” čiji je producent i koscenaris­t slavni Francuz Luc Besson, a redatelj Steve Quayle, stalni suradnik Jamesa Camerona i redatelj druge ekipe iz “Avatara”, “Titanika” i drugih projekata.

tajna na dnu jezera

Riječ je o visokobudž­etnom akcijskom filmu o američkim marincima koji za vrijeme rata u Bosni nalaze skriveno blago na dnu jezera. Ravnatelj HAVC-a Hrvoje Hribar opisuje film kao “avanturist­ičku ‘pucačinu’ pomaknutu iz stvarnosti, pomalo kao što su ‘Nemilosrdn­i gadovi’ pomaknuti iz realiteta II. svjetskog rata”. Ulogu luckastog američkog generala tumači novopečeni oskarovac J. P. Simmons iz “Whiplasha”. Hribar najavljuje i da domaće snage neće sudjelovat­i samo u tehničkoj potpori nego će imati i značajan udio u kreativnim doprinosim­a filmu. – Hrvati vode odjel scenografi­je, daju jednog od dva direktora fotografij­e, sudjeluju u rasvjeti, sceni i brojnim glumačkim ulogama. Početkom lipnja sni- PRIčA Američki marinci za rata u Bosni nalaze

blago

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia