Večernji list - Hrvatska

OPASAN POSAO Za milijune lome noge i rebra, podnose opekline i gušenja

Glava u torbi Novi je Bond na pauzi zbog ozljede D. Craiga kojem je, dok čeka operaciju, utjeha plaća od 320 mil. kn

- Maja Car

Teško se voditi numerologi­jom pa zaključiti da je broj 24 ključan za lošu karmu koja od početka snimanja “Spectre”, 24. nastavka filma o Jamesu Bondu, prati njegovu filmsku ekipu. Ipak, činjenica je da im ne ide ništa po planu.

Najugrožen­iji kaskaderi

Počelo je hakerskim upadom u Sony pri kojem je u javnost procurio scenarij filma, sa seta je ukradeno i par skupocjeni­h Astona Martina, redovnici su ekipi zabranili snimati ključnu scenu na najvećem groblju u Rimu, a Daniel Craig, koji Bonda u njemu igra četvrti put, u sceni borbe ozlijedio je koljeno koje sada mora i operirati pa postoji opravdana sumnja da će najavljena svjetska premijera filma 6. studenoga biti odgođena. Dok u bolnici čeka artroskops­ku operaciju Craigu je utjeha tek plaća od 31 milijun funti (320 mil. kn) koju je primio za ulogu, a nama je to dobar okidač za temu. Naime, nije glumački posao lak i glamurozan kako nam se na prvu čini. Mnogi su svoje milijune platili ozljedama, neki i životom. Na setu ipak najčešće stradaju kaskaderi. Istraživan­ja pokazuju da na 2000 njihovih ozljeda u prosjeku ide pet smrtnih stradanja. Od 1980. do 1990., recimo, poginulo ih je 37. Glavnim zvijezdama događaju se uglavnom lakše ozljede, iako ne zaboravimo Brandona Leeja, sina Brucea Leeja, koji je 1993. smrtno stradao snimajući “Vranu”. U njega je ispaljen hitac iz magnuma 44 u kojem je umjesto ćorka slučajno bio pravi metak. I sigurno je da će se Meryl Streep, sudeći po ulogama, teško naći u smrtnoj opasnosti na setu, ali za Jackieja Chana, koji za svoje vratolomij­e odbija dublere, može se reći: dobro da je živ. Nema dijela tijela koji pred kamerama nije slomio. Ni u filmskoj povijesti nije bilo lakše. Orson Welles je 1941. snimajući “Građanina Kanea” teško ozlijedio glavu snimajući scenu u kojoj razbija sobu, a uganuo je i nogu i bio prisiljen snimati u invalidski­m kolicima. Peter O’Toole 1962. umalo je poginuo snimajući “Lawrencea od Arabije” kada ga je s leđa zbacila i zgazila deva. Malcolm McDowell zaradio je privremeno sljepilo na se- tu “Paklene naranče” 1971. I životni problemi Michaela Jacksona počeli su na snimanju, i to reklame za pepsi 1984. Naime, pirotehnič­ka sredstva aktivirala su se u pogrešno vrijeme pa se pjevaču zapalila kosa. Dobio je opekline trećeg stupnja i postao ovisnik o plastičnim operacijam­a i tabletama protiv bolova od kojih je 2009. i preminuo.

i smokva može biti kobna

Kate Winslet zamalo se utopila snimajući “Titanik” 1997., a Halle Berry je prava veteranka u ozljedama. U “Umri drugi dan” 2002. krhotine dimne bombe ozlijedile su joj oko, a gotovo se ugušila smokvom snimajući ljubavnu scenu s Pierceom Brosnanom. Godinu kasnije na setu “Gotike” slomila je ruku, a ozljedu glave udarcem o beton zaradila je 2004. u “Ženi mački”. U “Atlasu oblaka” 2012. pala je sa stijene i slomila nogu... George Clooney je 2005. snimajući “Syrianu” slomio kralježnic­u i trpio tolike bolove da je priznao da je po-

trnjem mišljao da se ubije. Nicole Kidman se toliko zanijela u ples 2001. snimajući “Moulin Rougeu!” da je slomila dva rebra i desno koljeno, a svoje žrtve imala je i trilogija “Gospodar prstenova”. Naime, Sean Astin razrezao je stopalo na staklo, Viggo Mortensen slomio je nožne prste šutajući Orke i izgubio zub u jednoj sceni bitke, a Orlando Bloom slomio je rebra. Bruce Willis izgubio je dvije trećine sluha od preglasne pucnjave na setu “Umri muški”, Anthony Hopkins umalo se utopio 1997. snimajući “Na rubu divljine”. I mogli bismo ovako do feljtona. Gluma je ipak opasan posao.

Bruce Willis je na setu “Umri muški” zbog buke izgubio dvije trećine sluha George Clooney slomio je kralježnic­u u “syriani”

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia