Večernji list - Hrvatska

Blagajna puna, ali je momčad slabija

Politika Više se ulagalo u stadion na Rujevici nego u nadogradnj­u jedne prave momčadi

- Igor Vranić

Dinamo i Rijeka prvu polufinaln­u utakmicu kupa igraju pod snažnim dojmom subotnjeg derbija ( 2: 2). Koliko god treneri ponavljali da se danas igra sasvim drugačija utakmica, derbi na Kantridi bio je svojevrsni prolog polufinalu kupa. Kada se izuzme loše suđenje i folklor, usporedba dviju najboljih hrvatskih momčadi u nekoliko se rečenica može svesti na najvažniji element nogometne igre.

Dinamo sve dalje

U prvoj utakmici između Dinama i Rijeke u nastavku sezone uočljiva je puno veća razlika u kvaliteti nego jesenas, kada je Rijeka imala daleko veću pojedinačn­u kvalitetu u napadu (Kramarić, Moises, Jajalo, Kvržić) nego danas. Ova momčad Rijeke u napadu ovisi isključivo o učinku Anasa Sharbinija i dvojice bočnih igrača, Marina Leovca i Ivana Tomečaka. Naravno da se trener Dinama Zoran Mamić u subotnjoj utakmici taktički koncentrir­ao na svu trojicu. Što se tiče progresije, Leovac je u subotu bio najučinkov­itiji igrač Rijeke. Tomečak i Sharbini nisu protiv moćnog Dinama bili dovoljno fizički superiorni da bi mogli stvarati višak kao u ostalim utakmicama HNL-a. Uta- kmica na Kantridi nije bila odveć kvalitetna, ali su razina agresivnos­ti i intenzitet u duelima bili na razini Europske lige. Iako u bloku na djeluje snažno i organizira­no, Rijeka (11 bodova) u nastavku sezone ima toliko problema u napadu da su u HNL-u više bodova osvojili Zadar i Lokomotiva (13 bodova). Ukratko, Dinamo je veliki favorit zbog osjetno veće pojedinačn­e kvalitete: – Jasno da je Dinamo favorit i tu činjenicu moramo uvažiti ako objektivno želimo procijenit­i svoje mogućnosti. U nekim dijelovima utakmice u subotu nismo dobro izgledali, posebno u onim elementima koje bih više volio vidjeti u našoj igri, a to je veća agresivnos­t, oduzimanje tzv. druge lopte, skraćivanj­e prostora... Tu sigurno možemo biti bolji u Maksimiru. Dinamo je pokazao klasu, ali u polufinalu kupa igraju se dvije utakmice.

Slabiji nego 2013.

Matjaž Kek se pred ovakvu utakmicu nije želio upuštati u procjenu pojedinačn­e kvalitete jer bi se opet morao početi baviti zimskim prijelazni­m rokom tijekom kojega je ostvaren klupski rekord (10 mil. eura) prodajom Andreja Kramarića. Novac nije problem! Klupski budžet u 2013. godini službeno je iznosio 56 mil. kuna, tijekom 2014. godine znatno je povećan, a početkom 2015. godine momčad izgleda slabije nego 2013. godine. Čini se da je ovog proljeća važnija bila gradnja klupske infrastruk­ture (kamp, stadion) nego dogradnja strukture momčadi.

kramarić donio 10 milijuna eura, ali nedostaje puno njegovih golova

 ??  ?? novi dvoboj smiriti tenzije nakon teških riječi na kantridi
novi dvoboj smiriti tenzije nakon teških riječi na kantridi

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia