Večernji list - Hrvatska

Igrao sam za 400.000 dolara po jednoj sezoni

Riveri su znale suditi sutkinje koje su mu bile na svadbi?!

- Damir Mrvec

Veselin Vujović, trener PPD Zagreba, proveo je pet nezaboravn­ih sezona u Barceloni, klubu protiv kojeg će igrati u četvrtfina­lu Lige prvaka u zagrebačko­j Areni u četvrtak s početkom u 20.10 sati. U katalonski klub došao je 1988. godine nakon što je sa šabačkom Metaloplas­tikom dvaput osvojio Kup prvaka.

Samo jedan Kup prvaka

– U to vrijeme imao sam više zanimljivi­h ponuda. Prvo se javio Gummersbac­h, pa Marseille, a onda Atletico iz Madrida. Kada se javio Atletico, odmah se javila i Barcelona. Jesus Gil i Josep Nunez, tadašnji čelnici nogometnih klubova, nadmetali su se u cijeni. Na kraju sam potpisao za Barcelonu za 400.000 dolara po sezoni. U to vrijeme bio sam najbolje plaćen rukometaš na svijetu – rekao je Vujović. Nakon njegova dolaska Barcelona je osvojila pet prvenstava i pet kupova Španjolske, no samo jednom Kup prvaka. – Moje prve sezone u Barceloni ispali smo u četvrtfina­lu porazom od Drotta u kojem su tada igrali najbolji švedski rukometaši Wislander, Olssson i Andersen. Od stranaca je u Barceloni uz mene bio samo Milan Kalina, no on je bio ozlijeđen. Već sljedeće, 1990. godine igrao sam u finalu, ali protiv SKA Minska nije nam išlo. U tom klubu bila je okupljena doslovce reprezenta­cija bivšeg Sovjetskog Saveza – Jakimovič, Tučkin, Ševcov – kaže Vujović. I onda konačno trofej. U finalu 1991. godine Barcelona je u dvije utakmice bila bolja od Proletera (21:23, 20:17). – Sjećam se da su se igrači Barcelone čudili u kakvoj se dvorani igra finale. Kako i ne bi kada je zrenjanins­ki “Hangar” bio prva dvorana u Jugoslavij­i. Umjesto vješalica u svlačionic­ama su bili čavli. Rekao sam igračima da Proleter ima novu dvoranu sa 7000 mjesta, ali da se zbog tradicije igra u staroj dvorani. Naravno da sam ih prevario – sjeća se Vujović.

Odbio sam igrati

Sljedeće sezone bio je ozlijeđen, ali spreman za polufinale protiv Santandera. No Valero Rivera nije mislio tako. – Bilo je 14:14 u gostima i rekao je da nema smisla da igram nedovoljno oporavljen. A bio sam spreman. Na kraju nisam igrao i izgubili smo. Dva dana kasnije rekao mi je da igram protiv Granollers­a, ali ja nisam htio. Na kraju su me nagovorili i bio sam najbolji strijelac. Zbog sukoba s Riverom otišao sam iz kluba i potpisao za Granollere­s. I odmah prve sezone osvojili smo španjolski kup pobijedivš­i upravo Barcelonu. Bio sam silno motiviran jer su umjesto mene u klub doveli Bogdana Wentu koji me bezuspješn­o čuvao. U jednom trenutku rekao sam Riveri da i on uđe u teren pa da me proba čuvati – istaknuo je Vuja. Sukobi s Riverom nastavili su se preko novina. – Dao sam jednom izjavu, kad sam bio trener Ciudad Reala, kako je moguće da utakmice Barcelone sude španjolske sutkinje koje su bile gošće na Riverinoj svadbi. Poludio je na tu izjavu. I kada bi Ciudad dolazilo u Blaugranu službeni spiker predstavio bi sve igrače, mene bi preskočio samo da ne dobijem veliki pljesak navijača – istaknuo je Vujović. Šteta što Rivera danas nije trener Barcelone. To bi Vujovića dodatno motiviralo da ga pobijedi.

Želio bih jednog dana biti trener Barcelone, ali to će ići prilično teško Najviše batina dobio sam od igrača Proletera. Trojica su me znala tući

 ?? PIXSELL ?? Riveri je crtao akcije, a on ga je odbacio kao staru šlapu – Veselin Vujović
PIXSELL Riveri je crtao akcije, a on ga je odbacio kao staru šlapu – Veselin Vujović

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia