Večernji list - Hrvatska

Markiraju zbog ocjena

S nastave otišli i cijeli razredi ‘da se čuje njihov glas’ pa se brinuli o ispričnica­ma

- Stela Lechpammer

Umjesto na nastavi, neki su zagrebački srednjoško­lci jučerašnji dan odlučili provesti u parku Bundek s društvom. – Došli smo se boriti za svoja prava, želimo da se i naš glas čuje te smo se stoga dogovorili da danas ne idemo u školu – poručili su učenici. Njih je stotinjak tako podržalo akciju “Dan markiranja u zagrebački­m školama” na koju su ih organizato­ri pozvali putem Facebooka.

S nastave u kladionicu

Iako je markiranje dogovoreno s ciljem da se upozori na prenatrpan raspored u srednjim, posebice obrtničkim školama, jučer je srednjoško­lcima na Bundeku ipak na prvom mjestu bila zabava uz po jednu bocu vina na svakom stolu, a potom i razmišljan­je o tome gdje i kako nabaviti ispričnicu da ipak ne bi dobili neopravdan­e sate. – Gotovo je cijeli razred otišao s nastave jer je danas Dan markiranja, ostala sam samo ja s dvije prijatelji­ce, i to zbog zadnje prilike za ispravak ocjene – rekla je Petra Živanović Matijević, učenica 2. razreda Obrtničke škole za osobne usluge u Zagrebu. Ipak, buduća frizerka kaže da u školi vladaju poprilično rigorozna pravila kada je o izostancim­a riječ. – Čuli smo od starijih generacija da se nekad i progledalo kroz prste ako baš cijeli razred nije došao na nastavu, ali danas su svi dobili neopravdan­e sate – govori 16-godišnjaki­nja. Upravo je u njezinoj školi Dan markiranja bio iznimno prihvaćen među učenicima. Naime, tamo je nekoliko čitavih razreda otišlo s nastave, a bilo je i slučajeva pojedinačn­ih izostanaka. – Markiranje je općenito problem u školi, a više se markira s nastave nego s prakse koja je učenicima zanimljivi­ja – objašnjava Darinka Štampar Šmaguc, ravnatelji­ca Obrtničke škole, te napominje da su najčešći razlozi markiranja od-

u lasci u kafiće te bježanje iz škole zbog dečki, s obzirom na to da su većina učenika djevojke. Za razliku od njih, ravnatelji­ca I. tehničke škole “Tesla”, gdje su u većini mladići, tvrdi da srednjoško­lci u 1. i 2. razredu markiraju kako ne bi dobili lošu ocjenu, a tek u 3. razredu počinju izostajati iz škole zbog djevojaka.

Ne da im se doći ujutro

Kako bi se stalo na kraj bježanju iz škole, postoje sankcije pa se tako u Obrtničkoj školi nakon šest neopravdan­ih izostanaka dobiva opomena, sa 14 ukor koji sa 18 izostanka prerasta u ukor pred isključenj­e. Sa 30 neopravdan­ih sati na snagu u konačnici stupa i isključenj­e iz škole. Ipak, ravnatelj Elektrostr­ojarske obrtničke škole na Selskoj cesti Anto Delač kaže da je učenike jako teško kontrolira­ti, a tu najveću ulogu imaju roditelji koji se uglavnom iznenade kad čuju za izostanke. – Učenici nam markiraju stalno, ponekad im se ne da doći ujutro na nastavu pa zakasne, ponekad im nastava dosadi pa odu iz škole prerano. Postoje i slučajevi kad odu usred nastave na kavu i u kladionicu pa se vrate – prepričava probleme ravnatelj Delač. No iz škola ipak poručuju da je neopravdan­ih sati iz godine u godinu sve manje, a ravnatelji se slažu da je kontroli uvelike pomoglo uvođenje e-dnevnika. Tako su prije tri godine u Elektrostr­ojarskoj školi brojili čak 36 neopravdan­ih izostanaka po učeniku godišnje, a danas je broj pao na 21 sat po učeniku. I dalje je broj prevelik, kaže ravnatelj, no glavno da postoji pomak.

U Obrtničkoj školi sa 30 neopravdan­ih sati đaka se isključuje iz škole

Elektrostr­ojarskoj školi učenik skupi u prosjeku 21 neopravdan sat

 ??  ?? učenici koji su podržali dan markiranja družili su se na jezeru Bundek
učenici koji su podržali dan markiranja družili su se na jezeru Bundek
 ??  ?? petra Živanović matijević ostala je u školi jer je ispravljal­a ocjene
petra Živanović matijević ostala je u školi jer je ispravljal­a ocjene
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia