Večernji list - Hrvatska

Izostaju iz škole jer im je nastava dosadna i ne žele gubiti vrijeme

- Irena kustura

za učenike viših razreda osnovne škole nedolazak u školu dio je strategije kojom, ako nisu spremni, izbjegavaj­u ispite, bilo usmene, bilo pismene

Prije nekoliko desetljeća učenici su morali pisati detaljan izvještaj zašto nisu došli u školu, opravdati ih je mogao roditelj, ali samo ako je imao ozbiljan razlog, a izostanak zbog putovanja dulji od dva-tri dana bio je praktički nemoguć. Danas bez imalo ustručavan­ja roditelji traže da im se djeca oslobode od nastave po tjedan ili dva zbog skijanja ili egzotičnih putovanja, a po mnogima prevelik broj sati izostanaka učenika govori o tome da roditelji pristaju da im dijete ostane kod kuće ako nije spremno za test ili ispit u školi.

Markirao dva tjedna

– Za učenike viših razreda osnovne škole nedolazak u školu dio je strategije kojom izbjegavaj­u ispite, bilo usmene, bilo testove. Ti izostanci su uglavnom opravdani, opravdaju ih roditelji ili liječnici svojim potvrdama – prepričava nam ravnatelji­ca Osnovne škole Matije Gupca Ljiljana Klinger. Iako nerado o tome govori, priznaje da povremeno i u njezinoj školi ima ekstremnih slučajeva kad dijete, recimo, u jednoj školskoj godini izostane više od 300 sati, uz opravdanje liječnika. – Pitanje je je li trebalo toliko izostati kad ima mogućnost “škole u kući” i “škole u bolnici”. Voljela bih znati jesu li sve liječničke potvrde opravdane jer naša iskustva ih dovode u pitanje – kaže ravnatelji­ca Klinger. Prema podacima Ministarst­va obrazovanj­a učenici prvih razreda osnovne škole najviše neopravdan­ih izostanaka imali su u školskoj 2010./11. godini, kada je nešto manje od 40 tisuća učenika skupilo više od 43 tisu- prije mnogo godina dijete je oduzeto majci jer je stalno kasnilo u školu, a pokazalo se da ona nije vodila računa o njemu

psihologin­ja će neopravdan­ih. U prošloj školskoj godini nešto više od 40 tisuća prvašića skupilo je ukupno gotovo milijun i tristo tisuća sati izostanaka, od čega su 22.502 sata bila neopravdan­a. – Prvašići neopravdan­e sate dobiju uglavnom zbog kašnjenja. Neopravdan sat učeniku poruka je roditelju da mora voditi računa da dijete na nastavu dolazi na vrijeme – tumači Klinger.

To je teror petica

U prošloj školskoj godini 43.847 osmaša imalo je ukupno gotovo 3 milijuna i 200 tisuća sati izostanaka ili nešto više od 72 sata po učeniku. Od toga je neopravdan­ih bilo gotovo 82 tisuće ili u prosjeku dva sata po učeniku. U jednoj zagrebačko­j školi imali su i drastičan primjer učenika osmog razreda koji se dva tjedna nije pojavio u učenici markiraju zbog prevelikih očekivanja roditelja, želje za afirmacijo­m i izbjegavan­ja obveza školi. Razrednica je nazvala roditelje da ih pita što je s djetetom, a oni su bili šokirani kad su shvatili da u školu ne dolazi iako svakog jutra u nju ode. Umjesto u školu, odlazio je u kafić gdje je vrijeme provodio na internetu. Psihologin­ja prof. dr. Mirjana Nazor kaže da je izostanaka uvijek bilo. Osim izbjegavan­ja ispita, po njezinim riječima, velik broj učenika markira jer im je “škola glupa, dosadna i ne da im se tamo gubiti vrijeme”. U takvim situacijam­a je, kaže, nužna suradnja roditelja i učitelja u rješavanju problema. No nju muči činjenica da roditelji opravdavaj­u izostanke kako bi dijete ostalo kod kuće i spremalo se za ispit. – Kad mi je moj sin, koji danas ima 35 godina, prvi put to spomenuo u svojoj srednjoj školi, bila sam šokirana. Meni je to neprihvatl­jivo, to je sramotno, a što je najgore, to je postala praksa i u osnovnoj školi. Tako se umjetno stvaraju odlikaši. To je teror petica – zaključuje prof. Nazor.

nazor: ne bi trebalo opravdavat­i izostanke zbog spremanja ispita

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia