Večernji list - Hrvatska

Nizozemska i Rusija bit će test suradnje

TeSt SuradNje Imenovanja u Rusiji i Nizozemsko­j bit će test za predsjedni­cu i premijera

- Sandra Veljković (Davor Ivanković)

Prvi konkretni test za odnose predsjedni­ce Kolinde Grabar-Kitarović i Vlade prošao je bez trzavica – predsjedni­ca je, kao sukreatori­ca vanjske politike, odobrila i potpisala sve prijedloge Ministarst­va vanjskih poslova za razrješenj­e i imenovanje hrvatskih veleposlan­ika u Austriji, Irskoj, Nizozemsko­j, Makedoniji te u UN-u u Ženevi.

Imali agremane

No treba napomenuti da je ova redovita rotacija veleposlan­ika počela još za mandata bivšeg predsjedni­ka Ive Josipovića, koji je uskladio imena s MVP- om i Vladom, pa je procedura već toliko odmakla da su predloženi veleposlan­ici u međuvremen­u i dobili Bez prOBleMa redovita rotacija prošla bez

trzavica nom. Informacij­e iz Ureda predsjedni­ce kažu da o jubilarnoj proslavi Oluje nije bilo riječi na sjednici, nego u neslužbeno­m razgovoru nakon sjednice. Na Pantovčaku drže da još nije donesena konačna odluka. Prva ideja predsjedni­ce je, inače, bila da se proslava obilježi vojnim mimohodom 4. kolovoza u Zagrebu, a idućeg dana programom u Kninu. Protiv takvog scenarija bila je, međutim, Vlada. U HDZ-u su, neslužbeno, protiv održavanja vojne parade i svečanosti u Kninu istoga dana. – Ništa ne smije ugroziti proslavu u Kninu – kažu u HDZ-u. I smatraju da se tehnički neće stići bez velike nervoze prebaciti uzva- nike iz Knina, gdje svečanost potraje satima, do Zagreba na vrijeme. Ministar obrane Ante Kotormanov­ić kaže pak da je s predsjedni­com o proslavi Oluje sve dogovoreno! Na primjedbe da se neće na vrijeme stići “transferir­ati” uzvanike do Zagreba jer vojni mimohod počinje u 18 sati, Kotromanov­ić kaže: – To je moj problem, uzvanici mogu birati da im organizira­m 40 kombija, 6 helikopter­a ili 5 autobusa. Sve se može kad se hoće.

proslavi oluje nije bilo riječi na sjednici, nego tek u neslužbeno­m dijelu

o

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia