Večernji list - Hrvatska

Za odštetu nude 3,5 milijuna eura

NA VIJEĆU I GPP Poduzeće ostaje bez uprave, birat će se samo novi direktor

- Suzana Lepan Štefančić

Nastavlja se “trakavica” između pet slavonskih gradova te Strabaga i Saubermach­era u sporu o propaloj gradnji regionalno­g odlagališt­a otpada. Osječko je Gradsko vijeće trebalo jučer vijećati o prijedlogu nagodbe da se austrijski­m tvrtkama isplati pet milijuna eura, od čega bi na “leđa” Osijeka spalo oko 2,1 milijun eura. No, do glasovanja nije ni došlo, već je predloženo da im gradovi isplate 3,5 milijuna eura, od toga je osječkih oko 1,2 milijuna.

Nije to kažnjavanj­e

– Sporove smo izgubili, a gubit ćemo ih i dalje. Ne prekinemo li trakavicu, šteta bi mogla biti još veća – poručio je gradonačel­nik Ivica Vrkić. Novca u proračunu nema, ali bi, dodao je, “mogli naći rješenje pa preživjeti”. Oko 13 milijuna eura dužni su, podsjetimo, austrijski­m tvrtkama isplatiti Osijek, Beli Manastir, Vinkovci, Vukovar i Županja. Odšteta je to zbog raskida ugovora o gradnji odlagališt­a na kojem nije zakopana ni lopata. Odlučeno je tako arbitražom 2013. – Moramo rješavati nešto za što nismo krivi, a ne znamo ni tko jest. Podnosili smo kaznene pri- jave, nema odgovora – kazao je Vrkić. Nastavi li se spor, do okončanja bi cifra, strahuje on, s kamatama mogla narasti i na 16 milijuna eura. Predlagao se i referendum, vapilo se i za pomoći Vlade RH. – Ovo je dobro smišljena prijevara od početka. Od nagodbe mi rastu uši – izjavio je HDZ-ov Josip Škorić. Suzdržani su ostali i HDSSB- ovci. – Očekujem od pravne države da već sutra počne hapsiti krivce – rekao je Krešimir Bubalo. Na Vijeću je rečeno i kako Gradski prijevoz putnika (GPP) ostaje bez uprave, raspisuje se natječaj i birat će se samo novi direktor tog poduzeća. – Nije ovo kažnjavanj­e, već uvođenje profesiona­lizma. Postojeći ljudi bit će raspoređen­i na druga radna mjesta – najavio je Vrkić. Otvorit će se i tehnička stanica za 400 vozila, čime će se uštedjeti 3,5 milijuna kuna.

Gubitak 3,6 mil. kuna

– Svakako se osjećam odgovornim, ali ne bih ništa komentirao – kazao je direktor Alan Brezovac. GPP je lani imao 3,6 milijuna kuna gubitka.

Alan Brezovac (manja slika) i Ivica Vrkić

Bubalo: Očekujem od pravne države da već sutra počne uhićivati krivce

 ?? D. javoroviĆ/PiXsell ??
D. javoroviĆ/PiXsell
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia