Večernji list - Hrvatska

Ljepota netaknute prirode u zaštićenim područjima nacionalni­h parkova

ZAdIvljuju­ćI KrAjOlIcI Iako se ponekad čini da je posve istražena, Europa još krije područja divljine

- Mirela drkulec Miletić

Ljubitelji­ma divlje prirode i planinskih vrhunaca, bistrih jezera, šuma i divljih životinja europski nacionalni parkovi pružaju sve što traže. Britanski list The Guardian predlaže posjet nekolicini nacionalni­h parkova zadivljuju­će ljepote.

Gran Paradiso, Italija

Jedno je od najstariji­h zaštićenih područja u Alpama, no turisti ga često previde zbog popularnij­ih jezera Como, Maggiore i Garda. Doline Orco, Soana i Cogne privlače ljepotom prirode u koju se skladno uklapaju sela s kamenim kućama. Moguć je i obilazak s vodičem.

Triglav, Slovenija

Nalazi se u sjeverozap­adnom dijelu zemlje, a turisti ga obično istražuju polazeći od Bleda. No, Bohinjsko jezero je bolji izbor za one koji žele osjetiti mir i izvornu ljepotu prostora. S Bohinja se možete uputiti u šetnje, vožnju biciklom ili kanuom.

Oulanka, Finska

Nalazi se u Laponiji, u blizini finsko-ruske granice. Staza Karhunkier­ros najpopular­nija je finska pješačka staza, a želite li prijeći svih 80 kilometara, to može potrajati i sedam dana. Moguća je i adrenalins­ka vožnja kanuom preko brzaka rijeke Oulankajok­i, a nizvodno su lakše rute za obiteljski kanuing. Park je poznat po sobovima i rijetkim biljkama, a ružičasto-bijela orhideja Calypso je simbol parka.

Saska Švicarska, Njemačka

Dramatični krajolici ispu- njavaju ovu regiju u istočnoj Njemačkoj ( ne u Švicarskoj), koja ima više od 700 vrhova idealnih za penjača i stotine kilometara označenih pješačkih staza. Atrakcija je Bastei, stijena koja strši 194 metra iznad rijeke Elbe. Staza Malerweg duga je 112 km i prolazi nadahnjuju­ćim krajolicim­a. Park se prostire i u Češkoj, gdje je i Pravčická brana, najveći europski prirodni lûk u stijenama.

Kalkalpen, Austrija

Četiri petine parka čine šume, formirajuć­i najveće pošumljeno područje u središnjoj Europi. Guste šume presijecaj­u rijeke, kanjoni i klisure, popularne među alpinistim­a, biciklisti­ma, šetačima i skijašima. Izvanredni prizori pružaju se s 21 metar visokog vidikovca Wurbauerko­gela. Moguć je i obilazak s rendžerima.

 ??  ?? gran paradiso netaknuta priroda u talijansko­m
parku
gran paradiso netaknuta priroda u talijansko­m parku

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia