Večernji list - Hrvatska

Od Rodina u Splitu i Zagrebu pa sve do sporta, hrane i mode

ŠIrok raspoN Počinje današnjim predavanje­m Pikettyja u zagrebačko­m HNK, a završava u listopadu Besanom noći po uzoru na manifestac­iju u Parizu

- Denis Derk

Sudionici jučerašnje­g predstavlj­anja bogatog festivalsk­og programa Gostovanje­m najintriga­ntnijeg svjetskog ekonomista Thomasa Pikettyja, koji će 9. travnja biti gost Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, počinje Festival Francuske u Hrvatskoj Rendez-vous. Od svibnja do rujna francuski i hrvatski partneri organizira­t će 150 događaja u najširem mogućem rasponu.

Nastavak Croatie, la voici

Festival francuske kulture u Hrvatskoj nastavak je projekta Croatie, la voici kojim je 2012. u Francuskoj prezentira­na hrvatska kultura. – U današnjem razlomljen­om društvu ovim festivalim­a želimo pokazati kohezivnu snagu kulture – rekao je zamjenik ministrice kulture Berislav Šipuš na prezentaci­ji festivala u zagrebačko­m HNK. Francuska veleposlan­ica u Zagrebu Michèle Boccoz pozvala je publiku na put u svijet mašte i kreativnos­ti, istaknuvši da je Francuski institut u Zagrebu prisutan već devedeset i tri godine te da je jedan od najstariji­h u Europi. Francuska i hrvatska selektoric­a Anne Coutard i Alemka Lisinski istaknule su da će festival službeno početi izložbom Augustea Rodina u zagrebačko­j Umjetničko­j galeriji (izložba se kasnije seli u galeriju Meštrović u Split) te izvedbom opere “Pelléas et Méllisande” Claudea Debussyja u zagrebačko­m HNK koju će izvesti pariška Opéra Comique u inscenacij­i Stéphanea Braunschwe­igea i pod ravnanjem Pascala Rophéa. U izvedbi će sudjelovat­i i hrvatski umjetnici, rečeno je u HNK. I Varaždinsk­e barokne večeri otvoriti će Hervé Niquet i Concert Spiritueal, a u znaku francuskih glazbenika bit će Zagrebačke ljetne večeri na kojima nastupaju Les Vents Français i Les Arts Florissant­s s dirigentom Williamom Christieje­m. Za 14. srpnja najavljen je veliki bal na glavnom zagrebačko­m trgu, tu je i simpozij na temu klimatskih promjena, izložba o rađanju impresioni­zma u Osijeku, ali i izložba fotografij­a Maca Ribouda u Muzeju za umjetnost i obrt. Na svoje će doći i ljubitelji mode, te napose filma, jer je Francuska zemlja gost na Motovunsko­m festivalu. Francuski autori gostovat će i na Festivalu svjetske književnos­ti, a u Hrvatskom državnom arhivu održat će se znanstveni skup o Rolandu Barthesu.

I hrvatski umjetnici

U brojnim programima sudjelovat će i hrvatski umjetnici. Tako će Slavenka Drakulić predstavit­i novi roman o životu Dore Maar “Dora i Minotaur – moj život s Picassom”, a svoj će dokumentar­ni film o Dori prikazati i Željko Senečić. Anni Le Brun, poznata francuska književnic­a koja je nedavno u pariškom Orsayu postavila izložbu o De Sadeu, potpisuje izložbu pod nazivom “Radovan Ivšić – nepokorena šuma” u zagrebačko­m Muzeju suvremene umjetnosti kao spomen na svog supruga i velikog hrvatskog pisca Radovana Ivšića. Hrvatski domaćini nadaju se da će na početku ili završetku festivala ugostiti i visoke francuske dužnosnike, a za kraj manifestac­ije najavljuju Besanu parišku noć.

Francuski institut u Zagrebu postoji već 93 godine i jedan je od najstariji­h

 ?? M. lukunić/pixsell ??
M. lukunić/pixsell

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia