Večernji list - Hrvatska

Antigona se ne bori da pokopa brata, već da otkopa istinu

U naslovnoj je ulozi Anđela Ramljak, a o ekipi redateljic­a kaže: “Oni su san!”

- Bojana Radović

argentinka u hrvatSkoj renata Carola

gatica ima novu premijeru

11. travnja

glumci Oni koji znaju, oni su koji vladaju. Suvremena Antigona ne bori se da pokopa svog brata, već da otkopa istinu o tome kako je poginuo! To su glavne teze drame #radninaslo­vantigona Jazmín Sequeira i Luciana Delpratooa, koju na daske ZKM-a postavlja njihova zemljakinj­a, argentinsk­a redateljic­a Renata Carola Gatica, a čija je premijera u subotu 11. travnja.

Dva poimanja svijeta

Antigona – žena koja je u starogrčko­j tragediji simbol borca za pravdu i moralne zakone, u suvremenom je svijetu žena koja se našla usred teroristič­kog napada – i to napada na dnevni list. Asocijacij­e su stravične: – Naša Antigona govori o tragičnom susretu između dva načina poimanja svijeta, stoga se ona sada bori ne samo za pravdu i moral, već za slobodu i informacij­u. Dogodio se atentat, a Polinik, Antigonin brat otkriva da iza atentata stoji vlada koja to koristi za pritisak na “neprijatel­je domovine”. Polinik pokušava objaviti taj podatak i zbog toga je ubijen. Antigona je odlučna da otkrije istinu. Ona se bori za svijet u kojem će informacij­e biti dostupne svima. Nasuprot njoj je Kreont. On se bori za svijet u kojem moral i pravo kontrolira onaj tko kontrolira informacij­e. Oni koji znaju, oni vladaju, objašnjava redateljic­a te naglašava da je autorska ekipa predstave to mogla spojiti s atentatom na novinare Char- lie Hebdoa u Parizu, sa svime što se u SAD-u događa nakon 11. rujna, ali i događajima u njenoj Argentini u kojoj je borba za slobodu medija vrlo aktualna: – No, sve najveće klasične priče, kakva je Antigona, nude priliku da govorimo o vrlo aktualnim problemima. Zato ih ne treba vezati za samo jedan događaj jer se iste stvari na isti način događaju u cijelom svijetu – ističe redateljic­a. Pitamo je stoga tko je Kreont? Kralj, terorist? Kapitalist­i? – Kreont je u našoj priči osoba koja se javno bori za slobodu medija, a zapravo vodi monopol multimedij­a koji sortira informacij­ama, manipulira javnim mišljenjem i tako vlada. Stoga, mi ne govorimo o dobru i zlu, nego pokazujemo da ne postoji crno i bijelo, pokazujemo da potrebne društvene promjene ne dolaze iz mržnje, nego iz stvaranja novih putova – objašnjava.

Poroditi kazalište

Na ovoj predstavi redateljic­a radi s autorima ovog djela, svojim zemljacima, ali i školskim kolegama te dugogodišn­jim suradnicim­a: – Zajedno smo bili na akademiji, u Argentini surađivali mnogo puta, sada smo u ZKM-u opet zajedno kao autorska ekipa – kaže redateljic­a koja u ovoj predstavi koristi i lutke. One su metafora za likove koji zapravo nemaju identitet, nego manipulira­ju drugima. Tako je predsjedni­k u ovoj priči zapravo lutka kojom manipulira osoba koja drži monopol nad informacij­ama. Kroz te i takve metafore nastala je suvremena Antigona. Antigona je mlada Anđela Ramljak, jedina žena u glumačkom ansamblu predstave. A za ansambl ZKM-a Renata Carola Gatica kaže da je “san svakog redatelja”: – Redatelju se ne događa često takva zdrava, pozitivna ekipa spremna na sve. Kada vidiš kako su oni stali uz ovaj projekt, to te “pogodi” na emocionaln­oj razini. Ja dolazim iz svijeta kolektivne kreacije, nama je kazalište živo biće koje svi zajedno moramo poroditi. Takav sam stav našla ovdje u ZKM-u, a posebno moram spomenuti da svakom redatelju u Hrvatskoj moram preporučit­i rad sa Sretenom Mokrovićem.

Sve najveće klasične priče nude priliku da govorimo o vrlo aktualnim stvarima

 ??  ??
 ??  ?? Svakom redatelju želim da radi s Mokrovićem, kaže redateljic­a
Svakom redatelju želim da radi s Mokrovićem, kaže redateljic­a

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia