Večernji list - Hrvatska

Može li Cibona spasiti hrvatsko prvenstvo od Cedevitine dominacije?

Ove sezone Cedevita je triput slavila, ali je ukupna razlika samo +10

- Dražen Brajdić

Cedevita i Cibona danas u Sportskom domu u 18 sati igraju četvrti ovosezonsk­i dvoboj. U sva tri dosadašnja slavili su cedevitaši pa to sugerira Cedevitin status favorita i u ovom nastupu. – Istina je, triput smo ih pobijedili, no sveukupna koš razlika nije veća od 10 koševa – upozorava Fran Pilepić, najbolji Cedevitin strijelac (24 koša) u visokoj pobjedi nad Zadrom (93:68). – S Cibonom će biti teže no sa Zadrom, neće biti 25 razlike, no rekao bih ipak da je vrijeme da pokažemo koja je stvarna razlika u kvaliteti između naše dvije momčadi.

Ceda pobjeđuje sa +33

S obzirom na to kako je krenula u Ligu za prvaka (plus 164 u pet utakmica), Cedevita je na dobrom putu da utrku za prvaka učini nikad izvjesnijo­m i nakon pet pobjeda s prosjekom od “plus 33” postavlja se pitanje je li Cibona zapravo najjača momčad u “pokretu otpora” sili i moći branitelja naslova. – Glupo mi je reći da nitko od nas nema izgleda, no bit će im se jako teško suprotstav­iti. Osim što imaju roster od 14 igrača koji mogu ravnopravn­o participir­ati, oni su tijekom cijele sezone igrali dvije utakmice tjedno pa im se puno lakše priviknuti na ubrzani ritam igranja nego nama ostalima – ustvrdio je Cibonin trener Slaven Rimac i dodao: – Cedeviti je puno važnije hoće li preko polufinala ABA lige s Budućnosti uspjeti ući u Euroligu i po tome će im se mjeriti je li im sezona uspješna ili ne. S obzirom na vrijednost momčadi (1,7 milijuna eura neto), Cedevita bi doista trebala prošetati do svog drugog naslova prvaka. Ipak, ima nešto što se u ovoj priči ne smije zaboraviti, a to je taj ponos “ugrožene vrste”, koji je vukove često činio motivirani­jim na parketu od dobrostoje­ćih cedevitaša. Doduše, to što se ta utakmica igra za manje od 48 sati nakon utakmica trećeg kola zacijelo više ide u prilog prvacima. Jer, Rimac je protiv Šibenika morao “raubati” svoje veterane Jagodića-Kuridžu (34 minute) i Rozića (28 minuta), dok je Repeša u derbiju sa Zadrom na parketu najdulje držao Pilepića (27 minuta).

Umorni Cibonini veterani

Cedevita mjesečno plaća igrače neto 170.000 eura, a Cibona 38.000 eura svaki lagani koš slama suparnika, i trebamo ih imati što više – ističe bilan

– Mi imamo tri-četiri iskusnija igrača koji moraju vući i bez njih ne ide, a prijašnjih je sezona Cibona prolazila Hrvatsku ligu s većim izborom igrača. Imali smo puno više ljudi na koje se moglo računati da prelome utakmicu – naglasio je Rimac.

 ?? P. glebov/pixsell ?? Najzanimlj­ivi dvoboji bit će oni koje će voditi nadareni centar Žižić s Bilanom i Baraćem
P. glebov/pixsell Najzanimlj­ivi dvoboji bit će oni koje će voditi nadareni centar Žižić s Bilanom i Baraćem

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia