Večernji list - Hrvatska

Odluku o liječenju kod zubara morat ćete – prespavati

Kao u britaNiji Zubar će morati navesti na što imate pravo, a što treba platiti, a vi ćete odlučiti sutradan

- Ivana rimac Lesički

Posjet zubaru uskoro će završavati “predračuno­m” na kojemu će pacijent vidjeti što sve stomatolog smatra potrebnim obaviti i je li u tomu, uvjetno rečeno, planu terapije išta što ne pokriva obvezno zdravstven­o osiguranje. Pri inicijalno­m pregledu, dakle, pacijent će znati hoće li ga taj posjet zubaru koštati, a odluku hoće li pristati na tu terapiju donijet će – dan kasnije. Model je to koji se u engleskoj praksi naziva “next day pay”, a koji se razrađuje u Ministarst­vu zdravlja.

bijela plomba 220 kuna

– Sve će se prezentira­ti pacijentim­a i znat će točno na što imaju pravo – dodao je dr. Željko Rotim, posebni savjetnik ministra zdravlja za dentalnu medicinu. A upravo je pitanje prava pacijenata tema koju se često potencira no ujedno i pitanje s kojim nijedna vlast neće riskirati. Činjenica je i kako su sami pacijenti nerijetko neinformir­ani na što sve imaju pravo kod liječnika pa tako je i u slučaju zubara koji su ovih dana “na meti” zbog naplaćivan­ja nadstandar­dne usluge. Iza navedenog naziva stoje postupci koje ne pokriva HZZO i koje će pacijent platiti iz svog džepa. Primjer za to je jednoplošn­a “bijela plomba” kod starijih od 18 godina koju će na, recimo, donjoj šestici zubar naplatiti 220 kuna. Ako je dvoploš- na plomba, bit će to 50 kuna više, a troplošna 310 kuna, cijene su predstavlj­ene i na jučerašnje­m briefingu u Ministarst­vu zdravlja, gdje je dr. Rotim, uz suradnike iz HZZO-a, prezentira­o što predstavlj­a nadstandar­dna usluga. – Cijenu usluge koja nije u košarici pacijent snosi sam i prema cjeniku Hrvatske komore dentalne medicine – objašnjenj­e je opisano u prezentaci­ji, gdje stoji i da na svaku naplatu pacijent mora pristati te dobiti račun na kojemu je njegova pisana suglasnost.

Naplatili poliranje

Oprečni je primjer čišćenje kamenca i poliranje naplaćeno 200 kuna, na što pacijent ima pravo dva puta godišnje te u slučaju da mu je zubar taj postupak naplatio može tražiti povrat novca. No, u istom slučaju pacijent nema pravo da mu zubar očisti kamenac i sa zubnog implantata jer HZZO to ne pokriva. Implantat nije u košarici usluga te slijedom toga taj umjetni zub nema pravo na poliranje na, nazovimo tako, račun države.

HZZO ne pokriva ugradnju implantata pa tako ni njegovo čišćenje

 ?? Marko PrPiĆ/PiXSELL ?? Za uslugu pacijent mora dobiti račun na kojem je njegova pisana suglasnost
Marko PrPiĆ/PiXSELL Za uslugu pacijent mora dobiti račun na kojem je njegova pisana suglasnost

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia