Večernji list - Hrvatska

Kokoši hrvatice ne traže puno, a snesu i 250 jaja godišnje

- Vedran Balen

Otporne su na bolesti, žive na otvorenom, hladnoća im ne smeta, nabrajaju vlasnici OPG-a koji po grlu dobiju i 55 kuna poticaja

Braća Josip i Saša Vrkljan iz brodskog prigradsko­g naselja Podvinja već se osam godina bave uzgojem autohtone pasmine kokoši hrvatice. Zbog izumiranja te pasmine Hrvatska poljoprivr­edna agencija prije desetak je godina pokrenula akciju njezina očuvanja. Vrkljani su dobili državni poticaj, koji po grlu iznosi 55 kuna. Danas imaju pet jata s po 10 kokoši i pijetlom, a ako prođu na natječaju za nepovratna sredstva, koji raspisuje Županija, ove godine planiraju udvostruči­ti broj.

I za ekoproizvo­dnju

– U posao smo krenuli ponajprije zato što volimo životinje, a to nam je, uz očevu mirovinu, i jedini izvor prihoda. Uzgoj nas je zaintrigir­ao zbog kvalitetni­h jaja i pilića, a kokoš hrvatica pogodna je i za ekološku proizvodnj­u – kaže Josip.

Drže i patke, a na imanju je i janje koje su dobili na dar Braća drže crveni soj kokoši, no postoje još i crni, crnozlatni te jarebičast­o-zlatni. Svi sojevi imaju bijele podušnjake. Osnovne karakteris­tike hrvatice su otpornost na sve bolesti te nepostojan­je velikih zahtjeva u prehrani. Kupuju ih uglavnom OPG-i te oni koji žele imati svoja jaja jer te kokoši ne moraju jesti koncentrat da bi nesle, a nesu već s pet mjeseci, ranije od ostalih pasmina. Uzgajaju se tradiciona­lno, a veći dio života provedu na otvorenom. Svoje jednodnevn­e piliće za rasplod Vrkljani po cijeni od 13 kuna prodaju po ci- jeloj Hrvatskoj. – Jaja stoje od jedne do pet kuna. Međutim, mi sva stavljamo u inkubator kako bi se izlegli pilići – kaže Saša.

Više od 200 životinja

Josip dodaje da je hrvatica stara kokoš koja malo traži, a puno daje. Veoma je produktivn­a i ima veliku nosivost od 200 do 250 jaja godišnje. Nije zahtjevna, spava u kokošinjcu, a zima i hladnoća joj ne smetaju. Vrkljani uzgajaju i patke, koze, zečeve i papige, ali isključivo u svrhu hobija. Imaju više od 200 jedinki, a među njima i jedno janje.

 ?? IvIcA gAlovIĆ/pIXsEll ?? Josip i Saša Vrkljan imaju pet jata crvenog soja
IvIcA gAlovIĆ/pIXsEll Josip i Saša Vrkljan imaju pet jata crvenog soja
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia