Večernji list - Hrvatska

‘Zvali smo ga Pape, bio je glumac s velikim G’

Put Do troNa ’Nismo se za nagradu sami kandidiral­i, nego smo dobili poziv od organizato­ra’

- Denis Derk

HNK Split danas će se prisjetiti legende Borisa Dvornika, na obljetnicu njegova rođenja (16. travnja 1939.). U programu “Boris” u 18 sati projicirat će se videosnimk­e ulomaka iz predstava “Šjora File”, “Ribarske svađe” i “Libar Marka Uvodića Splićanina” te dijelovi nekih Borisovih televizijs­kih intervjua. – Borisa smo u splitskom kazalištu svi zvali Pape. U svakom smislu on je za nas bio Pape. Bio je zapravo Kampanel! Mnogi mladi glumci neće imati sreću s takvom gromadom od umjetnika stati na pozornicu. Kad te Bog dotakne i blagoslovi takvim darom, onda to zvuči kao Boris. Zato je on kampanel, snaga, temelj kojem se čovjek opet i uvijek vraća – kaže glumac Trpimir Jurkić, direktor Drame HNK Split. Naglašava kako se prisjećaju Borisa i da bi istaknuli kako je to biti glumac s velikim G. Boris je počeo glumiti s osam godina, a u kinematogr­afiju je ušao glavnom ulogom u filmu “Deveti krug”. Neki od velikog broja naslova u njegovoj obimnoj filmografi­ji su: “Martin u oblacima”, “Kad čuješ zvona”, “U gori raste zelen bor”, “Licem u lice”, “Lito vilovito”, “Svanuće”, “Čovik od svita”, “Ljubav i poneka psovka”, “Bablje ljeto”, “Život je masovna pojava”, “Družba Pere Kvržice”, “Lov na jelene”, “Živjeti od ljubavi”, “Okupacija u 26 slika”, “Kiklop”... Nastupi u serijama “Malo misto” i “Velo misto” učinili su ga zaštitnim znakom Splita i Dalmacije. Glumio je i u kazalištu, ponajviše u dramama mediterans­ke i dalmatinsk­e tematike, ali s golemim uspjehom i u operetama poput Tijardović­eve “Male Floramye” kao nezaboravn­i Šjor Bepo Pegula, “Spli’skom akvarelu” i u Straussovu “Šišmišu”... Neodoljiv scenski šarm i karizmatič­na energija učinili su ga besmrtnim. (mpk)

Sibila i Seid Serdarević stoje iza svih domaćih i stranih uspjeha Frakture Čak dvije nagrade osvojila je zaprešićka Fraktura na londonskom sajmu knjiga. Prvo je u Londonu 14. travnja u dvorani Olympije objavljeno da je nagradu Europske unije za književnos­t osvojio Luka Bekavac iz Hrvatske za roman “Viljevo” koji je 2013. objavila baš Fraktura. A onda je navečer na dodjeli izdavačkih nagrada Seid Serdarević primio nagradu za najboljeg međunarodn­og nakladnika. – U utorak je bio čudesan dan za Frakturu. Prvo je nagrađen naš autor, a onda i mi. Konkurenci­ja u našoj kategoriji bila je iznimno žestoka. Bili su tu izdavači iz Kine i Indije koji dolaze sa velikih tržišta, dok smo mi ipak izdavač sa malog tržišta – veli Serdarević.

Nisu se nadali

Reakcije na nagradu Frakturi su odlične, nastavlja Serdarević, kojeg je oduševila i profesiona­lno besprijeko­rna ceremonija dodjele nagrade. – Sada smo dobili poticaj zbog kojeg ubuduće mora- mo raditi još bolje. Nagrada iz Londona velika je obveza. A iskreno rečeno, ovoj se nagradi za najboljeg međunarodn­og nakladnika doista nismo nadali – otvoren

 ?? Petar Glebov/pixsell ??
Petar Glebov/pixsell
 ??  ?? karizma Brojne uloge učinile su ga zaštitnim znakom Dalmacije
karizma Brojne uloge učinile su ga zaštitnim znakom Dalmacije
 ??  ?? Laureat Luka Bekavac
Laureat Luka Bekavac

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia