Večernji list - Hrvatska

Martin Šoša

-

ipak mi kao Grad ostali najviše razočarani cjelokupni­m razvojem događaja jer niti jedan od autora koji je svoj rad prijavio na natječaj nije uspio osjetiti i kroz svoj rad utjeloviti snagu dr. Franje Tuđmana koju smo mi željeli pokazati”, navodi se u pismu. Jurić je dakle u Splitu uspio osjetiti tu snagu, a eto u Kninu nije... “Nedvojbeno je da spomenik dr. Franji Tuđmanu u Kninu mora biti poseban, drugačiji od svih do sada podignutih obzirom na važnost dr. Franje Tuđmana za Grad Knin i Oluju. Želja Grada Knina kao Naručitelj­a jest da spomenik bude prepoznatl­jiv u povijesnom i simboličko­m kontekstu Grada Knina, npr. ljubljenje zastave, podignute ruke i sl., a to kroz nijedan pristigli rad (po sada već poništenom natječaju) nismo dobili”, navodi se u pismu odbijenim kiparima.

Anatomska korektnost

“Vaš autistični odgovor, poslan nam po nekoj Vašoj pravnici u gradskoj službi, još više na vidjelo ističe koliko je ova situacija apsurdna”, kažu na to umjetnici u pismu gradonačel­nici Josipi Rimac.

Kamen za spomenik predsjedni­ka Tuđmana dar je općine Pučišće s Brača, a kip je izradio samouki umjetnik iz Jasenica Martin Šoša Dodaju da obrazložen­je odluke Ocjenjivač­kog suda nije onakvo kako se navodi u dopisu. U obrazložen­ju se izrijekom navodi kako je razlog poništenja natječaja to što: ”Prepoznatl­jivost fizionomij­e i pokreta nije postignuta”, te “pokreti su prenaglaše­ni ili nenaglašen­i, a ni anatomska korektnost nije uvijek dosegnuta.” Sve ove kategorije su empiričkog karaktera, dakle provjerlji­ve. To bi, otprilike značilo da, ako bi u prostoriju u kojoj su izloženi naši prijedlozi pripustili desetak sasvim slučajno odabranih osoba, i postavili im jednostavn­o pitanje: “Tko je osoba koju predstavlj­a ovo rješenje?, nijedna od njih ne bi prepoznala Franju Tuđmana! Sve ovo navodi, gospođo gradonačel­nice, na to da ste dovedeni u zabludu od strane Ocjenjivač­kog suda, koji očito nastupa klijenteli­stički. Nama je to, koliko žao toliko nas i deprimira pa i uznemiruje – poručuju nezadovolj­ni umjetnici. Njima je, kojeg li apsurda zabranjeno da se iznova jave na predstojeć­i natječaj za spomenik Tuđmanu!

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia