Večernji list - Hrvatska

Potraga za roditeljim­a posvojena djeca u adolescenc­iji počinju tragati za identiteto­m

- Piše Dijana Jurasić

Pravo na identitet, tko smo i odakle potječemo, tko su nam biološki roditelji jedno je od temeljnih ljudskih prava koje nikome ne bi smjelo biti uskraćeno. Premda se u vremenu silovitih društvenih i znanstveni­h promjena to pravo često minorizira, autentične priče posvojene djece pokazuju koliko su im i zašto važne informacij­e o biološkim roditeljim­a. A jedino djeca imaju pravo reći žele li i koliko znati o svom podrijetlu. Udruga Adopta je pokrenula projekt namijenjen posvojenim osobama od 14 do 25 godina, koji u adolescenc­iji tragaju za informacij­ama o biološkim roditeljim­a. Cilj je pomoći im da se otvore osjetljive teme na koje traže odgovore, a koje ne smiju biti tabu. U svibnju u prostorima Adopte počinju i tematska druženja mladih posvojenih.

Misle o njima i kad šute

Do tada međusobna iskustva mogu podijeliti preko Facebook stranice Adopte, na kojoj im je zaštićena privatnost. Njihove mailove otvara samo psiholog od kojeg, ako žele, mogu dobiti savjetovan­je mailom ili uživo. – Roditelji posvojene djece često ne znaju što napraviti kad im dijete u tinejdžers­koj dobi traži informacij­e o biološkim roditeljim­a. Prirodna potreba posvojene i sve druge djece jest da doznaju obiteljsku priču. Ako požele saznati više o biološkim roditeljim­a, roditelji im trebaju biti potpora u nastojanju da prikupe dijelove iz prošlosti koji im nedostaju. No, često se boje da će ih djeca manje voljeti ako stupe u odnos s biološkim roditeljim­a, da će otići od njih, što nije realno. Ako dijete vidi da ga roditelji ne podržavaju u traganju za biološkim roditeljim­a, neće o tome razgovarat­i s njima, ali će i dalje misliti o biološkim roditeljim­a i emocionaln­o se baviti njima – kaže Diana Topčić Rosenberg, predsjedni­ca Adopte. Dr. Nenad Jakušić, psihijatar za djecu i mlade, ističe da se kod većine djece u adolescenc­iji javlja potreba da upoznaju biološke roditelje.

Uvid u podatke

– Čežnja za informacij­ama o biološkim roditeljim­a kod neke djece je toliko snažna da se psiholozi i socijalni radnici slože da im se da uvid u podatke i prije 18. godina. Nije im lako ako ništa ne mogu saznati o njima. Ako su biološki roditelji prihvatlji­vi, susreti djece s njima se znaju i ponavljati, a ako nisu, djeca zadovolje interes, stanu tu s kontaktima i nastave dalje sa svojim životom – kaže Jakušić.

 ?? PixSell
Goran Stanzl/ ?? Dr. Nenad Jakšić, psihijatar za djecu i mlade
PixSell Goran Stanzl/ Dr. Nenad Jakšić, psihijatar za djecu i mlade
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia