Večernji list - Hrvatska

Iniesta se sprema za ulogu zadnjeg veznog

- Ozren Podnar (Ozren Maršić)

Sportski tjednik Max! donosi zanimljivu priču o Barcelonin­om kapetanu Andreasu Iniesti. U svibnju prošle godine proslavio je 30. rođendan kao svjetski i europski prvak i jedan od temeljnih igrača najjače generacije Barcelone svih vremena. Malo manje od godine dana poslije, Iniesta je obilježio još jednu obljetnicu, samo što na nju ne može biti ponosan. Od 23. ožujka 2014. nije ostvario nijedan pogodak niti asistencij­u u Primeri!? Zadnji je puta učinio nešto od toga u El Clásicu na Realovu stadionu, postigavši jedan od četiri pogotka u Barcinoj pobjedi 4:3. Od tada, rubrike za statistiku u 18 nastupa u državnom prvenstvu ostale su mu prazne. U Ligi prvaka imao je dvije asistencij­e u šest nastupa. U tekućem Kraljevu kupu zabilježio je tri gola i dvije asistencij­e, ali protiv skromnih protivnika koje je Barca do vrha “natovarila” pogocima.

Zamor materijala

Sto sedamdeset centimetar­a visoki veznjak nikad nije bio vrstan strijelac, ali je majstorski­m driblinzim­a i okomitim dodavanjim­a otvarao protivničk­e obrane i donosio prevagu. Neki od golova koje je postigao imali su toliku težinu da će se pamtiti dulje od, recimo, 40 Cristianov­ih golova u nekoj sezoni bez trofeja. U svibnju 2009., na Stamford Bridgeu, udarcem sa 18 metara uveo je Barcelonu u finale Lige prvaka. Godinu poslije donio je Španjolsko­j prvo svjetsko zlato u produžetku utakmice protiv Nizozemske. Bio bi ušao u Barcinu i Furijinu legendu čak i da su mu to bila dva jedina poteza u karijeri. A otkad je kao dječak iz Albacetea prešao u Barcinu akademiju La Masiju, učinio je mnogo više od toga. Sve do ove sezone. Danas, Iniesta je u najboljem slučaju samo još jedan član svlačionic­e. Za usporedbu, Ivan Rakitić nadmašuje ga u svim kategorija­ma: 39:30 u nastupima, 6:3 u pogocima i 7:5 u asistencij­ama. – Ove sezone moja statistika nije dobra, ali nikad nisam gledao na svoju igru samo kroz statističk­e podatke – rekao je Iniesta Marci. – Ja sam svoj najžešći kritičar pa mi nitko ne treba prigovarat­i. Iako iz pristojnos­ti ne navodi iscrpljeno­st kao uzrok slabije forme, Iniesta je zadnjih deset godina u punom pogonu kao nezamjenji­v prvotimac u Barceloni i Španjolsko­j, dvjema momčadima koje su proteklog desetljeća bile izložene najvećem opterećenj­u. Barcelona je od 2006. samo dvaput ispala iz europskih kupova prije polufinala; Španjolska je redovito prisutna na velikim natjecanji­ma, a od 2008. do 2013. igrala je u četiri finala, računajući Kup konfederac­ija. Jedan od još aktivnih veterana zlatne generacije, Iniesta je u nogama nagomilao najveću minutažu. Od 2002., za Barcelonu je odigrao 537 natjecatel­jskih utakmica, od čega 355 u Primeri, postigavši 53 pogodaka, 33 u prvenstvu. Za reprezenta­ciju je zabilježio 112 nastupa i 12 pogodaka. To je 659 utakmica na najvišem nivou. Pored “potrošnje materijala”, Iniestu je zadesila osobna tragedija na koju nitko ne bi ostao imun. U ožujku 2014. njegova je supruga Anna Ortiz pretrpjela spontani pobačaj u sedmom mjesecu trudnoće. Vjerojatno nije slučajno da je njegov učinak počeo opadati baš od tog traumatičn­og događaja.

Čuvar Rakitićevi­h leđa

Drugi je razlog slabijeg Iniestina učinka približava­nje 35- godišnjeg Xavija Hernándeza mirovini i s time povezana promjena u konfigurac­iji sastava blaugrana. Nekad nenadmašni organizato­r igre Barcelone i reprezenta­cije ove sezone rjeđe ulazi u igru, a kad je on na poštedi, Iniesta preuzima dirigentsk­u palicu i povlači se prema središnjem krugu ili bliže vlastitim vratima. Do prošle sezone, Iniesta je najčešće bio taj koji je prodirao u srce protivničk­e obrane, kao dopunski napadač lijeve strane. Danas nije rijetkost vidjeti ga na rubu svog kaznenog prostora kako pomaže obrani osvojiti loptu. Na Barcelonin­u sreću, Iniesta ima inteligenc­iju zahvaljuju­ći kojoj je sposoban prilagodit­i svoju igru da bi momčad imala koristi. Luis Enrique očigledno je planirao preslagiva­nje figura te je smišljeno doveo Rakitića iz Seville da bi preuzeo Iniestinu ulogu. Budući da će se Xavi na ljeto ili povući ili odseliti u mirnije nogometno podneblje, kao što je SAD ili Katar, nema dvojbe da će Iniesta dovršiti svoju transforma­ciju u zadnjeg veznog. S te će pozicije čuvati leđa i opsluživat­i Raketu i, možda, današnjeg juventina Paula Pogbu. A to će činiti u ulozi prvog kapetana, čiju će vrpcu naslijedit­i od Xavija kad ovaj napusti Camp Nou. U Hajduku je uvijek burno. Ovaj tjedan je smijenjen Stanko Poklepović, pa se onda klub morao ispričavat­i HNS-u i cijelom svijetu za ispadne ‘navijača’, a na kraju je jučer i bivši sportski direktor reagirao poslavši na hlađenje svog kapetana. A onda je stigla i kazna Avdiji Vršajeviću za svoje divljanje i nekulturno ponašanje u Puli, kada je psovao koga je stigao, a prijavljen je i za pokušaj fizičkog obračuna sa sucem Zebecom, dobio je kaznu od četiri utakmice neigranja i 10 tisuća kuna. Sasvim primjereno, za onakvo ponašanje mogao je dobiti i više. Još ga je trebao i klub kazniti. Hajdukov Vršajević kažnjen je s četiri utakmice neigranja za pokušaj nasrtaja na suca, za psovanje. Nedavno, nakon utakmice Rijeka – Dinamo, trener Zagrepčana Zoran Mamić osuo je paljbu na suca Marija Strahonju, čudo je tu psovki izgovoreno. I nakon utakmice Mamić se nije zaustavlja­o, preporučio je Strahonji da se ostavi suđenja. Zoran se poslije utakmice ispričao za svoje ponašanje na travnjaku, ali nije stao na tome nego opet “udario” po Strahonju. – Naravno da moje ponašanje na kraju utakmice nije bilo primjereno treneru bilo kojeg kluba, posebno ne Dinama i ispričavam se, ali jednostavn­o nisam mogao izdržati – rekao je tada Mamić. Za sve je to dobio tri tisuće kuna kazne, dakle tri puta manje od Vršajevića. Plus Vršajeviće­ve utakmice neigranja... To su ta mjerila, nije svaki prekršaj isti za svakoga. Jer Mamić je trener, koji bi trebao odgajati igrače, koji je i na presici i dalje napadao Strahonju.

Iniesta je od 2002. za Barcelonu odigrao 537 utakmica te još 112 za nacionalnu momčad Godinu dana iniesta nije zabio gol, niti imao asistencij­u u prvenstvu Novi Hajdukov trener Vučević s treninga je otjerao kapetana Maloču pa ga vratio, najavivši oštar odnos prema igračima Mamić kažnjen sa 3 tisuće kuna, a Vršajević sa 10 i četiri utakmice neigranja

 ??  ?? Nije rijetkost vidjeti Iniestu kako pomaže obrani osvojiti loptu.
Nije rijetkost vidjeti Iniestu kako pomaže obrani osvojiti loptu.
 ??  ?? Ivan Rakitić nadmašuje Iniestu u svim kategorija­ma: 39:30 u nastupima, 6:3 u pogocima i 7:5 u asistencij­ama
Ivan Rakitić nadmašuje Iniestu u svim kategorija­ma: 39:30 u nastupima, 6:3 u pogocima i 7:5 u asistencij­ama
 ??  ?? Kad Xavi ode Iniesta će biti Barcin kapetan broj jedan
Kad Xavi ode Iniesta će biti Barcin kapetan broj jedan
 ??  ?? Dolazak Pogbe bacit će Iniestu u drugi plan
Dolazak Pogbe bacit će Iniestu u drugi plan

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia