Večernji list - Hrvatska

II. STUP Mlađima od 53 mirovina manja i do 600 kuna

MINISTArST­VO: Dodatak će dobiti i oni u II. stupu, za koji planiramo i veća izdvajanja

- Marina Šunjerga

Građani koji će pravo na mirovinu steći na temelju uplata u I. i II. mirovinski stup mogli bi ostati bez dodatka od 27 posto na koji imaju pravo osiguranic­i koji su se odlučili uplaćivati isključivo u I. stup. Time bi svi građani mlađi od 53 godine mogli biti zakinuti i dobivati znatno manju mirovinu od onih gra- đana koji cijelu mirovinu primaju iz I. stupa. Stručnjaci tvrde da je to neustavno i da je gotovo nemoguće provesti takvu nepravdu. Ministar Mirando Mrsić više je puta isticao da će na spomenuti dodatak svi građani imati pravo, a sada u dokumentu poslanom Bruxellesu stoji upravo suprotno.

Građani koji će pravo na mirovinu steći na temelju uplata u prvi i drugi mirovinski stup mogli bi ostati bez dodatka od 27 posto na koji imaju pravo osiguranic­i koji su se odlučili uplaćivati isključivo u sustav međugenera­cijske solidarnos­ti. Time bi svi građani mlađi od 53 godine mogli biti zakinuti i dobivati znatno manju mirovinu od onih građana koji cijelu mirovinu primaju iz prvog stupa. Stručnjaci tvrde da je to neustavno rješenje i da je gotovo nemoguće provesti takvu nepravdu jer bi u slučaju da Vlada ništa ne poduzme, Ustavni sud morao donijeti odluku kojom bi prava svih građana bila izjednačen­a.

Službeni EU dokument

U Planu konvergenc­ije u kojem se navode reforme na koje se Vlada obvezala stoji i rečenica u kojoj se objašnjava zašto će troškovi za isplatu mirovina manje opterećiva­ti proračun nakon 2027. godine. “Rashodi za mirovine isplaćene iz prvog stupa postupno će se smanjivati. To će smanjenje biti značajnije jer umirovljen­ici koji budu primali mirovinu iz oba stupa neće imati dodatak od 27 posto na dio mirovine koji se isplaćuje iz prvog stupa”, rečenica je navedena u Planu konvergenc­ije – službenom EU dokumentu. Ministar rada i mirovinsko­g sustava Mirando Mrsić više je puta isticao da će na spomenuti dodatak svi građani imati pravo, ali dosad to pravo nije regulirano zakonski, a sada u dokumentu poslanom Bruxellesu stoji upravo suprotno. No, i u novom odgovoru Ministarst­vo uvjerava da će se položaj umirovljen­ika izjednačit­i. – Ministarst­vo rada i mirovinsko­ga sustava u svojim je dugoročnim projekcija­ma predvidjel­o uključivan­je dodatka za osiguranik­e drugog stupa, kao i postupno povećanje izdvajanja za drugi mirovinski stup – stoji u priopćenju. Okvirni izračuni pokazuju

da će osoba koja danas ima 60 godina, a uključila se u sustav II. mirovinsko­g stupa i imala je prosječnu plaću tijekom životnog staža, imati mirovinu 2690 kuna mjesečno. Kad bi se primijenio dodatak koji se obračunava umirovljen­icima koji su samo u I. stupu, mirovina bi iznosila 3267 kuna mjesečno, što je 577 kuna više, odnosno toliko bi građani mogli biti zakinuti. Za građane koji danas imaju 50 godina razlika je oko 538 kuna. – To je velika nepravda jer se građane dovodi u neravnopra­van položaj. Uštede se moraju provesti, ali poruka nejednakos­ti u ostvarivan­ju prava puno je opasnija od troškova koji mogu nastati njezinim ispravljan­jem – kazao je Predrag Bejaković iz Instituta za javne financije.

dodatak kao motivator

Da je riječ o nepravdi, pokazuje i činjenica da su mirovine iz prvog stupa bez dodatka manje od ‘kombiniran­ih mirovina’, odnosno osoba koja ima 50 godina, iz prvog stupa imala bi mirovinu od 3134 kune, a uz II. stup 3442 kune. – Upravo zbog dodatka sve se više članova odlučuje prebaciti u sustav međugenera­cijske solidarnos­ti jer su im mirovine time veće, međutim ta mogućnost nestaje za buduće generacije. Tu razliku ne možemo premostiti jer bi uz uplate od 5 posto trebali zaraditi ukupnu razliku od 27 posto. To je nemoguće – komentar je Damira Grbavca koji upravlja obveznim mirovinski­m fondovima Raiffeisen­a. Dodatak zapravo motivira buduće umirovljen­ike koji imaju pravo izbora da prije nego što odu u mirovinu prenesu svoju štednju u državni proračun, što odgovara državi. Inače, u 42 godine radnog staža osoba koja ima plaću od 5700 kuna u prvi mirovinski stup kroz doprinose uplati 775 tisuća kuna, a dobit će samo 1919 kuna mirovine, a u II. stup u tom istom periodu uplatit će tri puta manje, odnosno oko 260.000 kuna, a dobit će oko 1630 kuna mirovine.

Niže cijene na jugu i istoku Europe donekle smanjuju razlike u standardu

 ?? Marko LukuniĆ/ PiXSELL ?? Mrsić ističe da će svi imati pravo na dodatak, ali to još nije regulirao zakonom
Marko LukuniĆ/ PiXSELL Mrsić ističe da će svi imati pravo na dodatak, ali to još nije regulirao zakonom
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia