Večernji list - Hrvatska

Pošaljite svoje crteže i tako uljepšajte dane bolesnoj djeci

PReSeljenj­e Djeca i 50-ak liječnika i sestara u novi, triput veći prostor u Ilici prelaze 1. lipnja

- Romana Kovačević Barišić

– Odlično je, samo da ne propadne – pokazujući palac gore, komentirao je 15-godišnji Ante Mučić iz Šibenika vijest o preseljenj­u dječje hematoonko­logije iz Klaićeve u Ilicu.

Smireni i nasmijani

Ne sumnja Ante u svoje doktore i sestre, daleko od toga, samo ga je život naučio da uvijek i u svemu valja biti oprezan pa taj oprez pretače u svojevrsnu poštapalic­u. Upotrijebi­o ju je i dok smo razgovaral­i s njim u bolničkoj sobi onkološkog odjela Klinike za dječje bolesti u zagrebačko­j Klaiće- voj ulici. Ondje školsku godinu privodi kraju, uspješno završava osmi razred nižući petice i četvorke, a nastavnici su njime iznimno zadovoljni. Dok razgovaram­o, u sobu ulazi bolnički psiholog Ozren Šenator i pozdravlja­ju se kao stari znanci. Ante nije prvi put u Klaićevoj. Kad je imao deset godina dijagnosti­ciran mu je tumor na mozgu. Operiran je, prošao kemoterapi­ju i 32 zračenja. Pet godina poslije tumor se ponovno pojavio i Ante je opet na liječenju. – Sad je na terapiji, ide na presađivan­je matičnih stanica i dobro je. Vjerujem da će sve dobro završiti i molim se za to – govori Antina majka, koja uz svoje jedino dijete u Zagrebu može biti zahvaljuju­ći stanu udruge Krijesnica u kojem boravi. Puna je riječi hvale za liječnike i osoblje odjela. – Oni rade u tako lošim uvjetima! Sve je tijesno, sobice su male i natrpane, ako roditelj sjedi uz djetetov krevet, sestra ne može proći, ali svi su uvijek, baš uvijek ljubazni, smireni, divim im se. Ova je situacija jako teška, bolest nepredvidi­va. Ova su dica anđelići i treba im olakšati – govori ante mučić u Klaićevoj se liječi drugi put u pet

godina Antina majka. Preseljenj­e Zavoda za hematologi­ju i onkologiju KDB-a Zagreb iz Klaićeve u Kliniku za onkologiju u sklopu KBC-a Sestre milosrdnic­e, u Ilicu 197, pozdravlja­ju svi – bolesni i zdravi, lijevi i desni. Nakon dvadesetak godina prepucavan­ja i nemarno izgubljeni­h milijuna donacija, ipak se našlo rješenje za olakšanje boravka najteže oboljele djece na liječenju.

Supermoći u bojama

Djeca i pedesetak liječnika i medicinski­h sestara u novi, triput veći prostor prelaze 1. lipnja, kaže glavna sestra bolnice Milka Valpotić. A projekt uređenja novih prostora dječje hematologi­je i onkologije pod nazivom Ordinacija iz bajke vodi zdravstven­i portal Večernjeg lista ordinacija.hr u suradnji sa svojim partnerima i uz podršku Ministarst­va zdravlja. Djecu pozivaju da bolesnom nepoznatom prijatelju nacrtaju sunce, ljubav, prijateljs­tvo, supermoći u bojama, koje će im pomoći da ozdrave. Deset najboljih crteža ukrasit će zidove odjela. Crteže šaljite na: Večernji list, P. P. 933 Zagreb, za Ordinaciju iz bajke ili e-mail: sadrzaj- ordinacija@ vecernji.net.

Deset najboljih crteža ukrasit će zidove odjela hematoonko­logije

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia