Večernji list - Hrvatska

Konzum prvi, Lidl najviše profitirao

OtPOrni na krizu Unatoč tome što su Studencu i KTC-u lani pali prihodi u odnosu na 2009., i oni se ravnopravn­o nose sa stranom konkurenci­jom

- Božica Babić/PD

Lidl je (ne)očekivano najviše profitirao među svim hrvatskim trgovcima u proteklih nekoliko godina, opterećeni­h bremenom recesije i padom kupovne moći. U razdoblju između 2009. i 2014. prihod je gotovo udvostruči­o, sa1,64 na lanjskih 3,27 milijardi kuna. Slijedi ga sestrinska tvrtka Kaufland, iz portfelja obiteljske grupacije Schwarz, kojoj je u promatrano­m razdoblju prihod rastao za 956 milijuna kuna, na više od tri milijarde kuna.

Žestoka utakmica

Konačno su, naime, javno dostupni podaci o poslovanju ovdašnjih trgovaca za financijsk­u 2014. godinu. U gruboj analizi podaci iz financijsk­ih izvješća otkrivaju da je top deset trgovačkih lanaca lani ukupno ostvarilo 33,5 milijardi kuna prihoda što je 5,6 milijardi kuna bolji učinak u odnosu na zajednički rezultat 2009. Prošlogodi­šnja rang lista otkriva da su među top deset trgovaca poredanih po prihodu samo omiški Studenac i križevački KTC lani, u odnosu na 2009., imali pad prihoda. Obje ove kompanije u obiteljsko­m su vlasništvu, Studenac je u vlasništvu Josipa Milavića, a vlasnik KTC-a je Ivan Katavić. Ipak, Studenac i KTC godinama ustrajno svjedoče da se i dalje gotovo ravnopravn­o mogu nositi s brojnim i moćnim inozemnim trgovcima u žestokoj tržišnoj utakmici, o čemu najbolje svjedoče njihove pozicije među top deset trgovaca, u toj su skupni od 2012. I dok se Studenac sa 320 trgovina fokusirao na četiri dalmatinsk­e županije, KTC je regionalni koncept napustio lani stigavši u Zagreb i Veliku Goricu.

Plodovi Plodina

Riječke Plodine također su obiteljska tvrtka, u vlasništvu Mile Ćurkovića, koja već nekoliko godina čvrsto drži drugu poziciju među deset najvećih trgovaca na hrvatskom tržištu. Premda, zadrže li dosadašnji tempo rasta prihoda, prvoplasir­ani Konzum još dugo neće moći ugroziti, Plodine već sada ipak ubiru neke bolje plodove pa su lani naspram 2013. s prihodom rasle 4,54 posto, a Konzum 0,47 posto iako je u svoj sustav integrirao i poslovanje hrvatskog dijela Mercatora za posljednji kvartal 2014. U apsolutnim iznosima Plodine su od 2009. i zaključno sa 2014. prihod povećale za 950 milijuna kuna, a Konzum 791 milijun. Učinak Plodina tim je značajniji zna li se da prošle godine nisu izgradile nijedan novi četvorni metar prodajne površine, a Konzum je paralelno otvarao vlastite objekte na Krku, u Rijeci, Krapini, Križevcima te dva površinom velika po dvije tisuće kvadrata na zagrebački­m lokacijama Stenjevec i Gračani i usto je u rujnu integrirao neke od lokacija Mercator-H. Mile Ćurković najavljuje da nekadašnja investicij­ska ekspanzija u nove objekte do daljnjeg jenjava, fokus Plodina sada je usmjeren na povećanje prometa po četvornom metru u postojećih 66 supermarke­ta i hipermarke­ta. U 2015. u planu je samo otvaranje supermarke­ta u Pagu.

Lidl je od 2009. do 2014. gotovo udvostruči­o prihod na 3,27 mlrd. kuna

 ??  ?? ivica todorić
ivica todorić
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia