Večernji list - Hrvatska

Božićne pjesme prve snimljene na daljinu

Treći u Svijetu Gramofonsk­a je ploča nastala 4. prosinca, i to telefonsko­m linijom koja je spajala katedralu sa studijem u današnjoj Teslinoj ulici

- Branimir pofuk

Takvi su ljudi u svakom vremenu rijetki: nadareni i marljivi na više područja, savjesni i odgovorni u službi, upućeni u svjetska zbivanja i spremni na borbu protiv provincija­lizma, prosvjetit­elji visokih profesiona­lnih i moralnih kriterija. Takav je bio Franjo Dugan: matematiča­r, fizičar, znanstveni­k, umjetnik, glazbenik - orguljaš, kritičar, pisac, skladatelj i pedagog.

Spoj znanosti i umjetnosti

Sasvim je logično što je jedno od njegovih životnih djela upravo Glazbena akustika, opširan priručnik i udžbenik o području u kojem se umjetnost i znanost dodiruju. Rukopis završen 1942. godine doživio je napokon i tiskano izdanje zahvaljuju­ći urednicima Zvonku Benčiću i Branku Hanžeku, nakladniku Kiklos – Krug knjige te brizi Duganovih potomaka. Jedna od najvećih predavaoni­ca nove Muzičke akademije bila je premala za sve koji su dolaskom na nedavno predstavlj­anje knjige željeli iskazati po- štovanje prema Duganovu životu i djelu. Prema riječima profesora Benčića, koji je obavio stručan i vrijedan višegodišn­ji posao pripreme i opremanja rukopisa za tisak, Duganova Glazbena akustika nije zastarjela, a svi su u njoj izneseni izračuni i formule točni. Međutim, ovakve se knjige kod nas danas izdaju rijetko pa je iskorišten­a prilika da se Glazbena akustika obogati biografski­m i tematskim dodacima i tako postane i širem čitateljst­vu zanimljiva monografij­a o iznimnom životu i radu Franje Dugana na više kolosijeka. Osobiti biser nalazi se na priloženom CD-u. Antologijs­ke skladbe Franje Dugana na presnimci Jugotonove gramofonsk­e ploče iz 1977. godine svira njegov sin, orguljaš, a istodobno i jednako ugledan liječnik primarijus Čedomil Dugan. Ali, prije toga možemo čuti i samog Franju Dugana kako za orguljama zagrebačke katedrale prati klerički zbor i okupljeni puk u pjesmama Narodi nam se i Tebe Boga hvalimo.

Živi odjek iz prošlosti

Riječ je o snimci nastaloj 4. prosinca 1927. godine na način koji je tada bio tehnička senzacija. Bilo je to, nakon SAD-a i Engleske, treće u svijetu, a prvo u kontinenta­lnoj Europi snimanje gramofonsk­e ploče na daljinu, putem telefonske linije koja je u ovom slučaju spajala katedralu sa studijem tvrtke Edison-Bell-Penkala u današnjoj Teslinoj ulici. Božićne i većinu ostalih tradiciona­lnih liturgijsk­ih pjesama upravo je Dugan odjenuo u prelijepo harmonijsk­o ruho, kao nitko poslije njega. Knjiga i CD zato nisu samo dokument nego i živi odjek jedne kulture koja nije samo prošlost.

 ??  ??
 ??  ?? duganov priručnik velik je izdavački pothvat Kiklosa
duganov priručnik velik je izdavački pothvat Kiklosa
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia