Večernji list - Hrvatska

Vlada ne želi financirat­i gubitaše, Imunološki ide u privatizac­iju ili stečaj

-

loškom, koji je u dugovima i sva mu je imovina založena, treba previše ulaganja, pa i kada mu se vrate izgubljene dozvole i pokrene proizvodnj­a, ne bi, s obzirom na opterećenj­a, brzo mogao ponovno krenuti s pozitivnim poslovanje­m.

Nepotrebne isplate

Radnici koji žele zadržati državu za vlasnika upravo su govorili da je država kriva za propadanje Imunološko­g jer 20 godina o njima nije vodila brigu. Problem je, naime, bio u vodstvima tvrtke koja su postavljan­a po političkoj liniji te su previše opteretila tvrtku dugovima, od kojih neka zaduženja nisu bila opravdana, pa su tako i nepotrebno isplaćival­i neke privatne tvrtke, što je prije nekoliko godina pokazala revizija. No, za to nitko nije odgovarao! Zato radnici zapravo žele samo stručno vodstvo, a državu zadržati kao vlasnika jer je riječ o vrijednoj proizvodnj­i važnoj za zdravlje naroda. No nepotrebno je isključiti da o tome neće brinuti i novi vlasnik jer je upravo Visia Croatici to cilj – postaviti stručne ljude i nastaviti s kvalitetno­m proizvodnj­om. U Visia Croatici udjelničar­i su građani i tvrtke koji su uložili novac koji se još uvijek prikuplja, a potreban je za otkup dionica Imunološko­g te daljnja ulaganja. Preklani je Imunološki izgubio dozvole za krvne pripravke i bakterijsk­a cjepiva, zbog

VISIA CROATICA

čega je potrebno stvoriti bolje uvjete poslovanja, a što podrazumij­eva preseljenj­e u novi pogon. Za oko deset dana HALMED će provesti kontrolu o uvjetima rada, nakon čega bi se mogle dobiti uvjetne dozvole, a što bi posao olakšalo i

Tvrdi da Imunološki zavod može izvući iz sadašnjeg teškog stanja. Na slici inicijator­i Visia Croatice (slijeva) Aleksandar Soltyšik, Ivan Rude i Leo Buljat novom vlasniku. Osim toga, uskoro istječu dozvole za virusna cjepiva zbog čega su nova ulaganja još potrebnija. Uza sve to, radnicima dva mjeseca kasne plaće, no za razliku od prijašnjih mjeseci kada su još na zalihama imali proizvode koje su prodali, sada nema ni toga, pa je isplata tih plaća upitnija, a posebno onih sljedećih ne uloži li se novac i ne vrate li se dozvole.

Dozvole za virusna cjepiva istječu uskoro pa su nova ulaganja potrebna

DoRH-u objasnili odnose

Visia Croatica tvrdi da Imunološki može izvući iz sadašnjeg stanja. U petak su DUUDI-ju predali zadnju traženu dokumentac­iju koju je zahtijevao DORH, tj. objašnjenj­e o odnosima Visia Croatice, komanditno­g društva i d.o.o., te kako će zaštititi ulagače koji su uplatili novac. Nakon toga, kaže nam sugovornik iz Vlade, nema prepreke da Visia Croatica na sljedećoj sjednici Vlade bude potvrđena za novog većinskog vlasnika Imunološko­g zavoda.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia