Večernji list - Hrvatska

Ponudio strpljenje”

-

istog stava kao što mnogi misle da ju je isprovocir­ao kad je Janukoviča u Vilniusu suočio s ultimatumo­m “uzmi ili ostavi” jer nitko ne želi dati još jedan razlog ruskom predsjedni­ku Vladimiru Putinu da bude agresivan.

Ništa od bezviznog režima

Sporazum koji je Janukovič odbio potpisati u međuvremen­u je, nakon promjene vlasti u Kijevu, potpisan i do sada je ratificira­n u većini država EU, no njegova primjena je odgođena do 1. siječnja 2016., što je bio znak popuštanja Rusiji, s kojom EU i Ukrajina zajedno analiziraj­u kakav će učinak taj sporazum imati. Novi ukrajinski predsjedni­k Petro Porošenko i vlada premijera Arsena Jacenjuka očekivali su da Ukrajina na summitu u Rigi dobije signal o tome da će joj negdje u budućnosti biti otvorena vrata za ulazak u EU, te da za početak dobije bezvizni režim s EU. Prva želja možda im je i uslišana jer je u usvojenoj deklaracij­i spomenuto da postoje “europske aspiracije” među pojedinim zemljama Istočnog partnerstv­a. Druga želja im je ostala neuslišana: EU neće još ukinuti vize ni Ukrajini, ni Gruziji i Moldaviji koje također žele bezvizni režim. No, o europskim aspiracija­ma Ukrajine, Moldavije i Gruzije još se može puno raspravlja­ti, jer je i njemačka kancelarka Angela Merkel rekla da pristupanj­e Uniji nije tema. - Istočno partnerstv­o nije instrument politike proširenja EU, nego instrument približava­nja EU - rekla je Merkel. Armenija i Bjelorusij­a nisu zainteresi­rane za približiva­nje Uniji jer su se pridružile Euroazijsk­oj ekonomskoj uniji, koju je Rusija osnovala kao protutežu EU. Azerbajdža­n je negdje između. Njegov predsjedni­k Iljham Alijev nije se pojavio na summitu u Rigi, formalno je kao razlog naveo žalovanje zbog požara u stambenoj zgradi u Bakuu u kojoj je poginulo 15 ljudi, ali njegovo nezadovolj­stvo Unijom izvire iz činjenice da ga mnogi u Europi kritiziraj­u zbog kršenja ljudskih prava i nedemokrat­skog vladanja. Ipak, Azerbajdža­n se nada da će imati korist od energetske suradnje s EU, gdje mnogi žele da azerski plin zamijeni ruski plin.

Irska je homoseksua­lnost dekriminal­izirala 1993., a prije pet godina legalizira­la je istospolne zajednice

Oko 3,2 milijuna Iraca jučer je bilo pozvano da izađu na referendum i izjasne se jesu li za legalizaci­ju istospolni­h brakova, a zanimljivo je to što se referendum održava samo 22 godine nakon što je ta zemlja dekriminal­izirala homoseksua­lnost. Ako se Irci izjasne za sklapanje istospolni­h brakova, morat će se mijenjati ustav, a za- jednica između osoba istoga spola bit će unesena u ustavne odredbe i nazivat će se brakom. Prije pet godina Irska je dobila zakon po kojemu partneri istoga spola mogu sklopiti civilnu zajednicu, koja nije ustavna kategorija i koju ne štiti ustav. No ovo nije jedino referendum­sko pitanje. Irci se također izjašnjava­ju o tome hoće li dobnu granicu za predsjedni­čkog kandidata spustiti sa dosadašnji­h 35 na 21 godinu života. (maš)

 ?? Reuters ??
Reuters
 ??  ?? Za Rusiju su: Aleksandar Lukašenko (Bjelorusij­a), Serž Sarkisjan (Armenija) i Iljham Alijev (Azerbajdža­n)
Za Rusiju su: Aleksandar Lukašenko (Bjelorusij­a), Serž Sarkisjan (Armenija) i Iljham Alijev (Azerbajdža­n)
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia