Večernji list - Hrvatska

Naš Ćorić ispred Beckhama, Nadala, Federera, Serene...

KRITERIJI Mladost, sadašnji sponzorski ugovori, karizma, potencijal...

- Karlo Ledinski

Borna Ćorić ispred Rogera Federera, Rafaela Nadala, Andyja Murraya, Davida Beckhama, Zlatana Ibrahimovi­ća... Senzaciona­lno, ali istinito. Naime, jedna američka agencija koja već pet godina izbacuje popis od 50 marketinšk­i najpotentn­i- jih sportaša svijeta među 50- oricu uvrstila je i našeg mladog tenisača. Smjestila ga je na 43. mjesto liste, a zanimljivo, ove godine iz najboljih 50 ispali su teniski velikani Roger Federer, Rafael Nadal, Serena Williams, ali i svojedobno najskuplji nogometaš svijeta David Beckham. Kriterij za ulazak na listu su sadašnji sponzorski ugovori, ali i karizma, potencijal, mladost...

Na 1. mjestu Bouchard

Prema popisu SportsPro Medie, marketinšk­i najveći potencijal među sportašima je kanadska tenisači- ca Eugenie Bouchard. Ta 21-godišnja ljepotica svoju privlačnos­t sponzorima ( Nike, Coca- Cola) može dugovati 5. mjestu na ATP ljestvici, ali i ljepoti. Na drugom mjestu je Neymar, igrač Barcelone koji već ima milijunske ugovore s Nikeom, Panasonico­m, Volkswagen­om, a novi sponzori čekaju u redu... Treći je američki golfer Jordan Spieth kojeg smatraju novim Tigerom Woodsom. Na petom je mjestu Lewis Hamilton, koji je s 30 milijuna eura godišnjom plaćom u Mercedesu najbolje plaćeni britanski sportaš u povijesti. Iako, tih 30 milijuna eura sitnica je u usporedbi s Amerikance­m Floydom Mayweather­om, koji je taj novac zaradio u prvih sedam minuta 36-minutnog meča protiv Mannyja Pacquiaoa. Na prestižnoj listi društvo Borni Ćoriću radi i Usain Bolt (10. mjesto). Zanimljivo, Bolt i Ćorić dijele istog sponzora, luksuznu marku satova Hublot. Ćorić je maneken Hublota, ali i Nikea, Yonexa (proizvođač opreme za tenis, golf, badminton) i sokova Juicy. No, kako je počeo napredovat­i na ATP listi, Ćorić će uskoro imati još mnogo velikih sponzora. Borna je, za razliku od nekih drugih hrvatskih sportaša, shvatio važnost menadžera i koliko mu oni mogu naći sponzora, pa je u velikoj agenciji Starwingsp­ort, koja vodi brigu i o tenisačima Stanislasu Wawrinki i Gaelu Monfilsu.

Đoković na 13. mjestu

Zanimljivo, među TOP 50 marketinšk­i najpotentn­ijih sportaša samo je šestero tenisač(ic)a. Uz našeg Bornu i Bouchard, tu su još i Japanac Nishikori (8.), Bugarin Dimitrov (13.), Srbin Đoković (14.) te Dankinja Wozniacki (30.) Jednako sportaša kao i tenis u TOP 50 ima nogomet (6), a potom sa po pet slijede motosport i golf. Košarkaša su četiri među TOP 50, a atletičara samo dvoje. Mate Pavić, 21-godišnji splitski tenisač (na slici), i šest godina stariji Novozelanđ­anin Michael Venus igrat će u finalu turnira parova u Nici. Pošlo im je to za rukom već u trećem zajedničko­m nastupu na nekom ATP turniru što dovoljno govori o njihovoj usklađenos­ti. U polufinalu su jučer sa 6:2, 7:6 (7) nadjačali njemačko-švedsku kombinacij­u Emmrich/ Siljestrom. I tako su do finala stigli bez izgubljeno­g seta na turniru. Za prvi ATP naslov u karijeri (zajednički, ali i svakoga ponaosob) borit će se danas s prvim nositeljim­a, Nizozemcem Rojerom i Rumunjem Tecauom. U Roland Garrosu već je obavljen ždrijeb za drugi Grand Slam turnir sezone koji počinje u nedjelju. Naši su prošli solidno. Marin Čilić, koji je postavljen za devetog nositelja (otkazao je Raonić), u prvom kolu ide na Nizozemca Haasea (79. na ATP listi), Borna Ćorić za suparnika ima Amerikanca Querreya (38.), Ivo Karlović Cipranina Baghdatisa (58.), a Ivan Dodig Čeha Štepaneka (131.). U ženskoj konkurenci­ji Ana Konjuh čeka kvalifikan­ticu (mogle bi to biti i Petra Martić ili Tereza Mrdeža), Mirjana Lučić-Baroni ide na Amerikanku Davis (64.), a Donna Vekić na Francuskin­ju Garciju (31.). (af)

Najzastupl­jeniji sa 6 sportaša u TOP 50 su nogomet i tenis, a košarkaša su 4

 ??  ?? a Messi tek na 22. Neymar je na 2. mjestu,
a Messi tek na 22. Neymar je na 2. mjestu,
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia