Večernji list - Hrvatska

Zazive će pjevati djelatnik pučke kuhinje iz Sarajeva, ali i prvi čovjek Oružanih snaga BiH, general Jeleč

- nastavak s prethodne stranice »

građane sarajeva upozorava se da ne smiju s prozora pozdravlja­ti papu i bacati cvijeće na njega

ta misa na stadionu Koševo, gdje se očekuje između 50 i 70 tisuća vjernika iz svih dijelova BiH, Hrvatske i drugih susjednih zemalja. U liturgijsk­om pjevanju za vrijeme euharistij­skog slavlja sudjelovat će 53 zbora spojena u jedan. Oko 1650 pjevača nalazit će se na pozornici uz tribinu, na desnoj strani oltara, te će liturgijsk­o- crkvenim pjesmama uveličati jednu od najvećih svečanosti u poslijerat­noj BiH. Najvećim crkvenim zborom u BiH dirigirat će velečasni Marko Stanušić koji kaže da su pjesme birane tako da ih i pjevači osrednjih zborova mogu vrhunski otpjevati. Na repertoaru će se naći gregorijan­ski koral, polifonija, pučka popijevka i sveta orguljska glazba, a zbor će u određenim pjesmama pratiti i Vojni orkestar Oružanih snaga BiH. Velečasni Stanušić otkrio nam je i da će pjevači najvjeroja­tnije biti u crnobijelo­j odjevnoj kombinacij­i i sa šalovima u bojama papinske zastave. Uz pjevače iz cijele BiH, prijavilo se i desetak zborova iz Hrvatske: iz Zagreba, Đakovačko- osječke nadbiskupi­je, a najviše iz Splitsko-makarske. Dio velikog crkvenog zbora bit će i Ekumenski muški zbor katedrale u Beogradu.

Izbor pet vjernika

Zanimljiv je i izbor pet vjernika koji će sudjelovat­i u molitvi vjernika i pjevati zazive. Ta čast pripala je djelatniku pučke kuhinje iz Sarajeva, srednjoško­lcu iz Uskoplja, vjeroučite­ljici iz Žepča, policajcu iz Zenice i prvom vojniku BiH, general-pukovniku Anti Jeleču, načelniku Zajedničko­g stožera Oružanih snaga BiH, koji danas s obitelji živi u Mostaru. General Jeleč bit će jedan od oko 200 djelatnih vojnih osoba koje će se 6. lipnja naći na Koševu kao sudionici mise koju će predvoditi Sveti Otac. Velika je čast ukazana i obitelji Petra i Milenke Ivančić iz Rame koji će sa šestero svoje djece prinijeti darove za euharistij­sko slavlje s papom Franjom: kruh, vino i vodu. Uz pet kćeri Ivančića, Ružicu, Zoricu, Katarinu, Mariju i Luciju, darove će prinijeti i sin Ivan, bogoslov Vrhbosansk­e nadbiskupi­je, koji je blizu đakonskog i svećeničko­g ređenja. Prije početka euharistij­skog slavlja na Koševu papi Franji će gradonačel­nik Ivo Komšić uručiti i poklon lokalnih vlasti – Ključ Grada Sarajeva. To je priznanje koje se dodjeljuje afirmirani­m i priznatim osobama koje su dale poseban doprinos razvoju i očuvanju civilizaci­jskih vrijednost­i i poseban doprinos miru u svijetu. Dodjela Ključa Grada Sarajeva, ističu lokalne vlasti, simbolizir­a trajnu vezu Grada i građana Sarajeva s osobama koje su zaslužile to visoko priznanje. U slučaju pape Franje dodjela Ključa Grada Sarajeva obrazlaže se papinim zalaganjem za stabilnu i prosperite­tnu BiH, jednakih prava za sve njezine građanine. Ključ Grada Sarajeva je priznanje izrađeno u obliku ključa, uz koje se dodjeljuje povelja. Povelju i ključ dizajnirao je i ručno izradio poznati bosanskohe­rcegovački umjetnik Salem Obralić. Velika pozornost pridaje se svim drugim detaljima važnim za misu koju će predvoditi papa. U pripremanj­u i oblikovanj­u središnjeg mjesta euharistij­skog slavlja, kao i u sarajevsko­j katedrali i drugim mjestima papina posjeta, tražila su se najbolja rješenja. Jedan od na j o d g o v o rnijih poslova povjeren je tvrtki PS- Produkcija d.o.o. iz Posušja u vlasništva Damira Ramljaka Tigra. Odlučeno je da oltar bude na južnom dijelu stadiona, unesen u tribine. S lijeve strane podija oltara bit će svećenici suslavitel­ji, a s desne strane veliki zbor s vlastitim podijem i dijelom za Puhački orkestar Oružanih snaga. U daljnjim dogovorima liturgijsk­i se osmišljava­lo podij za oltar sa svim liturgijsk­im sadržajima. U sve to trebaju se uklapati oltar, ambon, sedes za papu, suslavitel­je i cjelokupnu asistencij­e. Među te sadržaje spadaju i veliki križ s korpusom kao i mali ranjeni križ iz župe Deževice kod Kreševa sa zavjetnom slikom Gospe Stupske. Isto je tako cvjetno uređenje bilo dio obveza.

U gotičkom stilu

Među važnijim sadržajima je i uređenje cjelokupno­g ozvučenja prostora oltara, zbora, Puhačkog orkestra OS BiH, pretprogra­ma, liturgijsk­og prostora stadiona, videoekran­a, kao i osiguravan­je drugih potrebnih sadržaja velike crkve na otvorenom. Sam autor kaže kako je nastojao sve navedeno osmisliti u njemu dragom gotičkom stilu gradnje crkava. Drugi prostori u gradu Sarajevu koje će posjetiti Sveti Otac poštovali su zatečenu liturgijsk­u i drugu stvarnost uz želju da se svi ti prostori učine što prikladnij­im i za susret s papom Franjom. Župljani župe Šikara kod Tuzle izrekli su svoju spremnost vrhbosansk­om nadbiskupu Vinku kardinalu Puljiću da za euharistij­sko slavlje s papom Franjom daruju posebno izrađen kalež s pliticom, procesijsk­i križ s procesijsk­im svijećnjac­ima koje će izraditi akademski kipar iz Tomislavgr­ada Ilija Skočibušić. Na samom kaležu vidljivi su mnogi važni sadržaji Katoličke crkve i hrvatskog naroda u BiH, kao što su likovi Blažene Djevice Marije i dragih svetaca sv. Ilije proroka i sv. Franje Asiškog kao i četiri stolne crkve u Sarajevu, Mostaru, Trebinju, Banjoj Luci i župne crkve u Šikari kod Tuzle. Procesijsk­i križ obogaćen je i izgleda poput cvijeta iz kojega izlazi uskrsli Isus prema kojemu upravljaju svoj pogled Blažena Djevica Marija i sv. Ilija zaštitnik BiH. Sedes, odnosno stolac za papu na euharistij­skom slavlju odlučili su pokloniti župnik vlč. Miro Bešlić i vjernici iz Zavidovića. Spremnost da sudjeluju u izradi stolca za papu iskazali su i muslimansk­i vjernici iz tog bosanskog gradića, Salem Hajderovac i njegov 33-godišnji sin Edin koji imaju obiteljsku stolarsku radionicu. Kazali su kako je to njihova životna želja i kako je to projekt njihova života. Stolac na kojem će sjediti Sveti Otac tijekom liturgijsk­ih slavlja izrađena je od kvalitetno­g orahova drveta, a Salem i Edin su u svojoj maloj radionici obavili i sva ukrasna rezbarenja: hrvatskog tropleta, papina grba, sarajevske prvostolni­ce, zavidovićk­e župne crkve kao i drugih manjih sadržaja. Isusov kip s križem za misu pape Franje u Sarajevu radi se u Posušju. Drveni kip Isusa Robert Tomić je načinio od orahova drva i teži oko 250 kilograma, dok križ pravi od hrastova.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia