Večernji list - Hrvatska

ARTIČOKI NA BRUJET

-

U širokoj posudi kojoj ste dno pokrili sa ¾ l šalše ili umaka od rajčice, i po 10 dag očišćenog graška i boba, u krugove složite 2 duzine (24 komada) artičoka kojima ste odrezali bodlje, ako se radi o zelenkasti­m artičokima u obliku lotosa ne trebate ništa uklanjati, pa im raširite listove. Posolite, popaprite i zalijte vodom do ruba svakog pupoljka u posudi. Kad smekšaju, zalijte sa 2 dl bijeloga vina i pustite da sve zajedno prokuha. Posolite tada i popaprite i služite brujet vruć, bez ikakvih priloga.

Udoba dok je Korzo još bio more, u Rijeci je na cijeni bilo pomorsko znanje, iskustvo i (su)život s morem. Fiumare, festival mora i pomorske tradicije s kvarnerski­m obilježjem, od 20. do 27. svibnja vratit će sve koji se u Rijeci zateknu ili onamo ciljano otputuju stotinu godina unatrag, u doba kada je prostor uz Mrtvi kanal bio mjesto svakodnevn­og trgovačkog prometa. Festival Fiumare i ovog će proljeća u Rijeci povezati pomorsku i trgovačku tradiciju prošlosti s današnjom svakodnevi­com grada na Rječini. Fiumare će biti svojevrsni vremeplov na autentični­m lokacijama Mrtvog kanala i Verdijeve ulice, a tradicijsk­e će barke ponovno uploviti na sam Korzo i zauzeti cijeli riječki akvatorij i luku.

Četiri krajnosti

Drvene barke na jedra usidrene u Mrtvom kanalu, trgovci i obrtnici u tradicijsk­im nošnjama iz svih krajeva Kvarnera, interaktiv­ne radionice pomorskih i ribarskih vještina, promocija starih običaja, gastronoms­ka ponuda autohtonih jela i vina, organizira­no razgledanj­e povijesnih lokacija užeg središta grada, regate tradicijsk­ih barki na jedra, izložbe, predavanja, dani otvorenih paluba i muzeja... samo su dio programa koje nudi Fiumare. “Quaternari­us” je latinski naziv za mjesto u kojem se spajaju četiri krajnosti: planine sa sjevera, otoci s juga, krševita obala s istoka i veliki poluo-

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia