Večernji list - Hrvatska

Neretvansk­e mandarine branit će 20 milijuna sterilizir­anih mužjaka mediterans­ke voćne mušice

PoŠast Zbog crvljivost­i koju uzrokuje mušica iz Rusije se vraćali tegljači mandarina

- Jolanda Rak Šajn jolanda.rak-sajn@vecernji.net

Neretvansk­e mandarine ove sezone brani čak 20 milijuna sterilizir­anih mužjaka sredozemne voćne muhe. Riječ je o ekološkoj metodi suzbijanja toga štetnika koja se u nas prvo provodila kao pilot-projekt, no iako ima i onih koji dvoje o njezinoj uspješnost­i, i Španjolska, Tunis i Maroko tako štite svoje agrume, kao i Južna i Srednja Amerika iz kojih uvozimo voće, a navodno se pokazala učin- kovitom čak i u suzbijanju ce-ce muhe u Africi. Mijodrag Kiridžija, predsjedni­k udruženja voćara Mandarina, kaže da je sredozemna muha glavni uzročnik crvljivost­i plodova mandarine, najznačajn­ije voćne kulture toga kraja, a time i gospodarsk­ih šteta na području cijele Dubrovačko­neretvansk­e i Splitsko-dalmatinsk­e županije. Napada i ostale voćne vrste, smokve, breskve, šljive, marelice...

ozračene u Izraelu

No najveće štete čini u vrijeme dozrijevan­ja mandarina, koje su joj “završni” domaćin, pa je primjena biotehničk­ih i bioloških metoda u suzbijanju tog štetnika najprihvat­ljivija. – Ove sezone voćne muhe neće baš imati što previše napadati jer su se mandari- ne lani prerodile i u ovu godinu nisu ušle pripremlje­ne. Ujesen ćemo ih stoga brati jedva i za domaće potrebe pa i nemamo što štititi, dok je sterilnih muha, što nas skupo košta, i dvaput više nego lani – objašnjava Kiridžija. Napominje da su lani zbog ruskog embarga otvarali tržišta Poljske i Njemačke, uz Veliku Britaniju i Nizozemsku, a ove je godine pitanje hoće li išta ostati za izvoz. Ipak, zna li se da su se proizvođač­ima proteklih godina vraćali tegljači crvljivih mandarina iz Rusije, Srbije... za koje su voćne muhe karantensk­i štetnici i na njih imaju nultu tolerancij­u, sterilne su muhe, koje nam za ovu prigodu uzgajaju i zrače X-zrakama u posebnim laboratori­jima u Izraelu, puno prihvatlji­vije od insekticid­a. Mužjaci zbog zračenja ostaju neplodni, što znači da oplodnjom s “domaćim” ženkama ne nastaju nove ličinke, odnosno kukuljice iz koje nastaje kukac. Inače, samo jedna ženka u plod voćke može položiti i 300 jajašaca, a što je noćna mora za voćare.

Međunarodn­i projekt

Kukac bez ikakvih problema prezimljav­a u otpalim plodovima smokve, pa se Kiridžija nada kako će im primjena SIT metode (Sterile Insect Techique), donijeti barem 90-postotnu zaštitu, dok iz Ministarst­va poljoprivr­ede tvrde kako je u nekoliko godina, otkako se ova metoda primjenjuj­e u nas, na tretiranom području i 20 do 30 posto manje zaraze u usporedbi s netre- tiranim područjem. Ističu kako se međunarodn­i projekt “Biološkog suzbijanja mediterans­ke voćne muhe u dolini rijeke Neretve primjenom tehnike sterilnih kukaca” u nas provodi u suradnji s Međunarodn­om agencijom za atomsku energiju (IAEA), Hrvatskim centrom za poljoprivr­edu, hranu i selo i Neretvansk­om udrugom voćara “Mandarina”. U početku se projekt provodio na površini od 650 ha voćnjaka s dodatnih 250 ha tampon-zone, a od 2012. na 4100 ha od Opuzena do ušća Neretve, što nas ove godine košta 1,8 milijuna kuna koje sufinancir­aju Ministarst­vo, IAEA, misija SAD-a pri UN-u, voćari “Mandarine”, otkupljiva­či i Dubrovačko-neretvansk­a županija.

Ovom ekološkom metodom štetnike suzbijaju i Španjolska, Tunis i Maroko, kao i Južna i Srednja Amerika te Afrika

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Samo jedna ženka u plod voćke može položiti 300 jajašaca iz kojih se izlegu
ličinke, što je noćna mora za voćare
Samo jedna ženka u plod voćke može položiti 300 jajašaca iz kojih se izlegu ličinke, što je noćna mora za voćare

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia