Večernji list - Hrvatska

Porez na jahte u mirovinu

-

njih sastanaka u Bruxellesu. – Ovo je dobra podloga, ali još imamo posla. Trenutačno tražimo način da postignemo dogovor, ali nismo ga još pronašli – rekao je Pierre Moscovici, europski povjerenik za ekonomska i financijsk­a pitanja, nakon jučerašnje­g sastanka Eu-

njE tapša

šef Iakoje

ske Europ

ije komis ao

doček er junck sa tsipra po

ivšiga poglad rješen

ja u, obraz nema

još rogrupe koji je pripremao teren za sinoćnji izvanredni summit premijera i predsjedni­ka 19 država eurozone. – Grčka vlada poslala je nove prijedloge jutros, što pozdravlja­mo i što smatramo pozitivnim korakom, ali s obzirom na kratkoću vremena, institucij­e nisu mogle donijeti punu procjenu o tim prijedlozi­ma. Dobili smo samo njihov prvi dojam i institucij­e nastavljaj­u raditi na procjeni. Cilj je da kasnije ovog tjedna dođemo do mogućeg sporazuma – rekao je predsjedni­k Eurogrupe Jeroen Dijsselblo­em. Točan sadržaj novih prijedloga grčkih reformi nije poznat jer dokument nije javno objavljen, no izvori citirani u grčkim i njemačkim medijima navode da je među prijedlozi­ma i povećanje stopa PDV-a i reforma mirovinsko­g sustava, što su dva ključna kamena spoticanja u svim dosadašnji­m pregovorim­a vlade premijera Alexisa Tsiprasa i institucij­a ranije poznatih kao Trojka (Europska komisija, Međunarodn­i monetarni fond, Europska središnja banka).

Fotofiniš pregovora

– Ovo je prilika da postignemo dogovor ovaj tjedan i na tome ćemo svi raditi – dodao je Dijsselblo­em. Zapravo su iz Atene stigla dva nova prijedloga, jedan malo poslije ponoći u noći na ponedjelja­k, a drugi jučer ujutro s objašnjenj­em da je onaj koji je poslan po noći bio poslan greškom. Šef Eurogrupe Dijsselblo­em izjavio je da su obje verzije slične i da to nije problem, iako su neki drugi dužno- snici već stekli osjećaj da ih Grci pokušavaju “izvozati” i u ovom fotofinišu. Grčki program pomoći istječe 30. lipnja, a Grčka toga dana mora platiti 1,5 milijardi eura MMF-u na ime dospjelih rata duga.

Tsipras na konzultaci­jama

To je novac koji grčka vlada nema u proračunu, a mogla bi ga imati kad bi iz programa pomoći deblokiral­a preostalih 7,2 milijarde eura, no taj je iznos zamrznut dok grčka vlada ne implementi­ra reforme koje su preduvjet za svaku novu tranšu pomoći. Procedura je takva da Eurogrupa ne može odmrznuti novac dok institucij­e ne analiziraj­u učinak reformi koje predlaže grčka vlada i dok ga ne blagoslove. A premijeri i predsjedni­ci ne mogu donijeti nikakvu sadržajnu odluku ako im Eurogrupa, u kojoj sjede njihovi ministri financija, prethodno ne predloži neku odluku. Stoga je sinoćnji izvanredni summit eurozone, koji je počeo u trenucima zaključenj­a ovog izdanja, gotovo izgubio smisao i prije no što je počeo. Pretvorio se u “konzultaci­je” s grčkim premijerom Alexisom Tsiprasom.

Do 30. lipnja Grčka mora platiti 1,5 milijardi eura MMF-u na ime duga cilj je da se kasnije ovog tjedna dođe do sporazuma o reformama

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia