Večernji list - Hrvatska

Čak 70% nas vozi sa slabo napumpanim gumama

- Dalibor Radić

Od svih dijelova automobila koje ne bismo trebali zapostavlj­ati, a ipak to činimo, na prvom su mjestu – gume. Umjesto da, primjerice, svako malo kontrolira­mo tlak zraka u gumama, većina nas to čini neredovito, a neki vozači tek kada je kasno. Pomalo ironično s obzirom na to da su upravo gume jedina veza između automobila i ceste te da njihovo stanje znači razliku između sigurnog dolaska na odredište i, u blažem slučaju, izlijetanj­a s ceste. Istraživan­je koje je tijekom 2012. Bridgeston­e proveo u Europi, primjerice, otkrilo je poražavaju­će podatke – da sedam od deset vozača vozi s nedovoljno napumpanim gumama, odnosno da čak 26.980 od ukupno 38.000 pregledani­h automobila nije sigurno koliko bi trebalo i moglo biti. Istraživač­i poznatog gumara zbrojili su i da se zbog nedovoljno­g tlaka godišnje uništi 12,2 milijuna guma.

Zaboravlja­ju značaj guma

To je istraživan­je tada otkrilo glavni problem – velik broj vozača ne zna ili, još češće, zaboravlja važnost uloge koje gume igraju u sigurnosti automobila. Kontaktna površina koju gume u svakom trenutku imaju s cestom iznosi samo četiri veličine dlana te nikad ne smijemo podcijenit­i njihov doprinos vožnji. Međutim, ne radi se samo o sigurnosti već i vašem novčaniku – samo jedan bar manji pritisak od propisanog može povećati potrošnju goriva do jedne litre na 100 kilometara. Nadalje, nedovoljno napumpane gume pri višim se brzinama brže zagrijavaj­u, neravnomje­rno troše i naposljetk­u trajno oštećuju, što znači da ćete za novi komplet, ovisno o dimenziji guma na vašem automobilu, i to daleko prije nego što biste trebali, izdvojiti između 2000 i 8000 kuna, a katkad i puno više.

Dovoljno je pet minuta

Svaki će vam vulkanizer reći da gume načelno gube 0,1 bara svakih mjesec dana, što znači da ćete nakon samo pola godine njihova zapostavlj­anja znatno ugroziti sigurnost vožnje. Većina njih savjetuje da tlak u gumama provjerava­te, i po potrebi prilagođav­ate, barem jednom mjesečno ili prije odlaska na putovanje, a neki preporučuj­u i jednom svakih 15 dana – stoga redovno odvojite pet minuta, svratite na obližnju benzinsku crpku, provjerite gume dok su hladne i po potrebi ih napumpajte na pritisak koji je propisao isključivo proizvođač vozila (upute se nalaze na poklopcu spremnika goriva ili s unutarnje strane B nosača krova ili vrata na vozačevoj strani). Osim toga, redovno bacite pogled na općenito stanje guma – dubina gaznog sloja nikad ne bi smjela biti manja od četiri milimetra; u suprotnom vrijeme je za zamjenu, a i svaku gumu pojedinačn­o pregledajt­e za znakove nepravilno­g trošenja, ispucanih površina, izbočenja ili bilo kakvih drugih neuobičaje­nih oštećenja.

 ??  ?? Svaki mjesec gume gube 0,1 bar, pa ih je opasno zapostavlj­ati
Svaki mjesec gume gube 0,1 bar, pa ih je opasno zapostavlj­ati

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia