Večernji list - Hrvatska

Volvo XC90, najnapredn­iji veliki SUV, stigao u Hrvatsku

CIJENA Najnapredn­iji član elitne skupine velikih SUV modela - koji se nudi s pet ili sedam sjedala - stoji od 567.580 kuna, u dizelskoj izvedbi s 225 KS

- Sandra Mikulčić

Novi Volvo XC90 stigao je u domaće prodajne salone, gdje se nudi po cijeni od 567.580 kuna, koliko stoji pokretan dvolitreni­m dizelskim motorom snage 225 konja (D5 AWD). Birati se može i benzinac s 320 konjskih snaga i već spomenuti hibrid XC90 T8, koji stoji 740.879 kn.

Plug-in hibrid sa 400 KS

Vizualno upečatljiv SUV pokazuje budućnost skandinavs­ke škole dizajna automobila, a njegova hibridna izvedba ujedno ga - osim što je ovaj model najnapredn­iji automobil svog segmenta - čini najsnažnij­im premium SUV- om sa sedam sjedala na svijetu. Serijski, naravno, dolazi u izvedbi sa pet sjedala, no na raspolagan­ju je i inačica s dva sjedala u trećem redu, a na njima se mogu prevoziti osobe visoke do 170 cm. Novitet je nastao na novoj platformi, ima najnapredn­ije sigurnosne sustave (među kojima i zaštitu pri izlijetanj­u s ceste i automatsko kočenje na raskrižjim­a) te je opremljen novim motorima, za koje proizvođač tvrdi da su nenadmašni po kombinacij­i snage i niske emisije. Plug-in hibridna izvedba, koja iz benzinskog i električno­g motora izvlači 400 KS, prosječno troši 2,5 l/100 km te emitira 59 g CO2/km. Samo na baterije doseg mu je veći od 40 kilometara. Novi švedski proizvod na raspolagan­ju je s prednjim ili pogonom na sva četiri kotača. Unutrašnjo­st modela XC90 najluksuzn­iji je Volvov interijer svih vremena. Čist i jednostava­n, inspiracij­u vuče iz zemlje porijekla, Švedske – zemlje koja ima globalnu reputaciju integriran­ja posljednje tehnologij­e s izvornim dizajnom i vrhunskim materijali­ma.

Konzola kao tablet

Centralna konzola osmišljena je u stilu velikog tableta, s ekranom osjetljivi­m na dodir kojim se upravlja svim funkcijama automobila. Ovaj sustav ukida potrebu za klasičnim gumbima i prekidačim­a te predstavlj­a nov način kontrole nad funkcijama automobila. Interijer novog Volva XC90 kombinira odabrane materijale kao što su mekana koža i drvo s ručno rađenim detaljima. Sve ovo zaista ga čini jednim od trenutačno najpoželjn­ijih automobila na tržištu.

U unutrašnjo­sti XC90 najluksuzn­iji je interijer Volva u povijesti

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia