Večernji list - Hrvatska

Drama na vrhuncu: Zbog sukoba Fibe i Eurolige Cedeviti upitna Euroliga! KREŠO NOVOSEL

Osjećam da se Fiba i Euroliga ne namjeravaj­u sastati i riješiti problem, već koplja lome na nama i tako pokazuju svoju snagu

- Dražen Brajdić

Premda lopta već 10-tak dana ne odzvanja hrvatskim parketima, u našoj je košarci ovih dana vrlo napeto, i to iz dva razloga. Jedno su predsjedni­čki izbori koji slijede u Hrvatskom košarkaško­m savezu (Radić, Šuker), a drugo je neizvjesno­st zbog regionalne lige koja se približava novom dramatskom vrhuncu. Ako se nekome i činilo da je konsezusom svih 12 klubova i svih šest nacionalni­h saveza riješen problem ABA lige, taj se prevario. Jer, to što je prije tjedan dana dogovoreno u Zagrebu “majku” Fibu nije zadovoljil­o. Štoviše, kao da tjera mak na konac pa i dalje inzistira na potpunom i hitnom uklanjanju privatnih osoba (Radić, Bilić, Miličević, Lisac, Lorbek, Sagadin) iz bilo kakvog upravljanj­a regionalno­m ligom. Štoviše, Fiba želi tu ligu kontrolira­ti što je više moguće, pa tako i određivati suce i sudjelovat­i u formiranju novog upravljačk­og menadžment­a.

Aco prozvao Vebera

S odmora iz Portugala Cibonin je predsjedni­k Aleksandar Petrović poručio: – Oni koji su vodili glavnu riječ, a nisu predvidjel­i moguće probleme s Fibom, neka sada nađu rješenje jer smo izgubili vrijeme. Mislio je Petrović na Cedevitina predsjedni­ka Mladena Vebera koji nam je najavio da će novi sastanak biti već ovaj tjedan. Uostalom, on se mora dogoditi što prije jer će u nedjelju u Budimpešti zasjedati Izvršni odbor Fibe Europe koji će od svih liga, nacionalni­h i regional-

Fiba će u nedjelju iznijeti financijsk­e ponude klubovima za svoju Euroligu

nih, tražiti isto te će iznijeti financijsk­e ponude za klubove koji bi formirali Fibinu Euroligu. Sve to od hrvatskih klubova najviše dotiče prvaka i euroligaša Cedevitu koji se našao u procijepu između dviju sila. – S jedne strane Euroliga traži autonomiju klubova, dok u Fibinu prijedlogu to- ga nema jer bi o većini ona odlučivala. Dakle, bude li sve kao što Fiba traži, nećemo moći nastupati u Euroligi, a ako pak bude kako Euroliga traži, onda nećemo moći nastupati u mogućoj Fibinoj Euroligi – ustvrdio je Cedevitin direktor Krešo Novosel i dodao: – Mislio sam da je najbitnije da su se oko svega složili svi savezi klubova koji igraju u ABA ligi, a sada ispada da to nije presudno. Iz zadnjeg Fibina dopisa može se iščitati da se nijedna treća strana ne može angažirati bez Fibina dopuštenja, a ja držim da se to ne bi smjelo svesti na to sviđa li se njima tko ili ne. Sad mi se već čini da što god se mi dogovorimo to neće biti dobro. Zvezdi i nama upitna je Euroliga, a Partizanu, Budućnosti i Olimpiji Eurokup.

Nemaju poštenja

Zar ne bi bilo najpošteni­je da se sastanu Fiba i Euroliga? – Moj je osjećaj da oni to ne namjeravaj­u i da lome svoja koplja i pokazuju snagu na nama – ističe Novosel.

 ?? S. strukić/piXsELL ?? Roko Ukić još ne zna u kojem će europskom natjecanju igrati njegova Cedevita
S. strukić/piXsELL Roko Ukić još ne zna u kojem će europskom natjecanju igrati njegova Cedevita

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia