Večernji list - Hrvatska

4,8 milijardi kuna

U tri zračne luke kao za dva pelješka mosta

- josip Bohutinski josip.bohutinski@vecernji.net

Tri najveće hrvatske zračne luke – Zagreb, Split i Dubrovnik – krenule su u investicij­e vrijedne čak 640 milijuna eura, a financiraj­u ih na različite načine. Novi putnički terminal zagrebačko­g aerodroma gradi se po koncesijsk­om modelu, a financira se kreditom. Ulaganja u dubrovački aerodrom većim će se dijelom financirat­i iz fondova EU, dok će se splitska zračna luka u financiran­ju svoje investicij­e osloniti dobrim dijelom na vlastita sredstva. To je jedno od najvećih ulaganja u Hrvatskoj u zadnjih nekoliko godina. Hrvatski turizam je u zamahu, u 25 novih hotela ulaže se ove godine oko 500 milijuna eura. Tako su i aerodromi uspjeli izbjeći zamku ekonomske krize. Vrijednost ulaganja u tri zračne luke više je nego dvostruko veća od vrijednost­i gradnje pelješkog mosta s pristupnim cestama.

Tri najveće hrvatske zračne luke – Zagreb, Split i Dubrovnik – krenule su u investicij­e vrijedne čak 4,8 milijardi kuna (640 milijuna eura), što je jedno od najvećih ulaganja u Hrvatskoj u zadnjih nekoliko godina. Nakon što je domaće gospodarst­vo zapalo u recesiju, malo je koja investicij­a krenula u realizacij­u. Cestogradn­ja je stala, realizacij­a planiranih ulaganja u željeznice više je nego skromna, zbog štednje gotovo sva državna poduzeća režu troškove za investicij­e, no aerodromi su pod zamahom ponajprije uspjeha hrvatskog turizma, koji ove godine bilježi ulaganje u 25 novih hotela vrijedno 500 milijuna eura, uspjeli izmaknuti zamci ekonomske krize. Vrijednost ulaganja u tri zračne luke, primjerice, više je nego dvostruko veća od vrijednost­i gradnje pelješkog mosta s pristupnim cestama.

Pet milijuna putnika

No, svaka od investicij­a triju aerodroma financira se na različit način. Novi putnički terminal Zagrebačke zračne luke gradi se po koncesijsk­om modelu, a financira se kreditom. Ulaganja u dubrovački aerodrom većim će se dijelom financirat­i iz fondova EU, dok će se splitska zračna luka u financiran­ju svoje investicij­e osloniti dobrim dijelom na vlastita sredstva. Vrijednost je investicij­e u Zagrebačko­j zračnoj luci, koja je pod koncesijom više tvrtki predvođeni­h francuskim Bouyguesom i Aeroportso­m de Paris, oko 2,47 milijardi kuna ( 330 milijuna eura). Kredit su Francuzima za gradnju novog terminala na Plesu dali Deutsche banka Luksemburg, Europska investicij­ska banka, Internatio­nal finance Corporatio­n, Unicredit bank Austrija i Zagrebačka banka. Novi bi terminal trebao biti gotov do kraja 2016. godine, a u prvoj bi fazi imao kapacitet od 3,5 milijuna putnika te u drugoj pet milijuna. Zračna luka u Čilipima, pak, u investicij­i je teškoj 1,84 milijarde kuna ( 246 milijuna eura). Prva faza obnove i dogradnje tog aerodroma počela je 2013. godine, i to premještan­jem opreme, pripremnim radovima i gradnjom putničkog terminala, upravne zgrade te postrojenj­a za skladište i opskrbu zrakoplova na stajanci. Ove je godine, pak, počela druga faza projekta, a to, među ostalim, znači proširenje stajanke, gradnja nove stanice za spasilačko­vatrogasnu službu... Na dubrovačko­m će aerodromu najveći dio svoje investicij­e pokriti sa 145 milijuna eura iz fondova EU, i to kroz dva operativna programa, OPP 2007. – 2013. i OPKK 2014. – 2020. U Čilipe će stići i 32,5 milijuna eura iz takozva-

Zahvaljuju­ći zamahu turizma, Pleso, Čilipi i resnik izmiču zamci krize

nog poticanja ulaganja – Europskog fonda za strateške investicij­e (EFSI). Zračna luka Dubrovnik među prvima je u cijeloj Uniji dobila novac iz tog fonda. Ostali dio investicij­e, 75 milijuna eura, financirat će se iz vlastitih sredstava zračne luke i kreditnog zaduženja. Završetak cijelog projekta na Zračnoj luci Dubrovnik očekuje se 2019. godine, no terminal C bit će pušten u upotrebu ranije, u travnju 2017.

Rekordna dobit

Splitska zračna luka kreće u rekonstruk­ciju i dogradnju putničkog terminala, a procijenje­na je vrijednost te investicij­e 450 milijuna kuna (60 milijuna eura). U procjenu je uključen i otkup zemljišta koji je u međuvremen­u realiziran pa je preostalo za realizacij­u 400 milijuna kuna ulaganja. Na Resniku su za to osigurali 130 milijuna kuna iz vlastitih sredstava, a ostatak potrebnog novca pribavit će kreditom kod razvoj- nih banaka. Splitski aerodrom, naime, vrlo uspješno posluje, pa su lani ostvarili rekordnu dobit od čak 64,3 milijuna kuna. Kad se radovi okončaju, kapacitet splitskog aerodroma će biti 3,5 milijuna putnika, a osim terminala, proširit će se i površina parkinga za automobile i autobuse. Direktor Zračne luke Split Lukša Novak kaže da su već obavili razgovore s razvojnim bankama koje imaju povoljnije uvjete kreditiran­ja od komercijal­nih banaka. Ističe da aerodrom može bez ikakvih problema dobiti te povoljne kredite s obzirom na to da nema nikakvih kreditnih obveza i da vrlo uspješno posluje. U realizacij­u investicij­e na Resniku planiraju krenuti početkom 2016. Očekuju da će u srpnju ove godine dobiti građevinsk­u dozvolu, nakon čega će raspisati i natječaj za izvođače radova. Svi bi radovi trebali biti gotovi do turističke sezone 2017. godine.

 ??  ??
 ??  ?? Zagreb Model financiran­ja: kredit koncesiona­ra Radovi gotovi: kraj 2016.
Zagreb Model financiran­ja: kredit koncesiona­ra Radovi gotovi: kraj 2016.
 ??  ?? Model financiran­ja: fondovi EU, vlastita sredstva, kredit Radovi gotovi: 2019.
Model financiran­ja: fondovi EU, vlastita sredstva, kredit Radovi gotovi: 2019.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Split Model financiran­ja: vlastita sredstva, kredit Radovi gotovi: sezona 2017.
Split Model financiran­ja: vlastita sredstva, kredit Radovi gotovi: sezona 2017.
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia