Večernji list - Hrvatska

Medijske slobode i demokracij­a u Srbiji očito su još daleko od Europe

HUŠKAČKA RETORIKA Groteskno je što Milanoviće­vu vladu vežu uz ustaše

- Marinko Jurasić

Iako su protuhrvat­ske naslovnice koje, kako je primijetio sam čelnik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Vukašin Obradović, “oživljavaj­u ratnohuška­čku retoriku”, objavljene u srbijanski­m tabloidima, njihov je utjecaj milijunski na tamošnju javnost. Predsjedni­k Hrvatskog novinarsko­g društva Saša Leković, koji je stjecajem svog posla, upućen u tamošnju medijsku scenu, za te je tabloide rekao da su pod kontrolom premijera Aleksandra Vučića.

Otvara ratove u regiji

Naslovnica jučerašnje­g Informera s nadnaslovo­m “Ustaški udar na Srbiju” i fotomontaž­om s naslovom “Milanović Pavelić” nastavak je ustašizaci­je Hrvatske u očima srbijanske javnosti koji govori da tamošnji mediji, ali i javnost nisu izvukli nikakve pouke iz ružnih ratnohuška­čkih vremena iz devedeseti­h. Premda, i ta skandalozn­a tabloidna naslovnica samo se naslanja na prosvjednu notu srbijansko­g ministarst­va vanjskih poslova u kojoj se za hrvatske mjere kaže da su “po svom diskrimina­torskom karakteru mogu usporediti samo s mjerama poduzimani­m u prošlosti, u vrijeme fašističke Nezavisne Države Hrvatske”. Srbijanski tabloidi pokriće za svoje naslovnice mogu naći i u izjavi svoga predsjedni­ka Tomislava Nikolića u povodu Oluje, kad je rekao da Hrvati slave “kao svoju pobjedu i dan kada su obnovili državu koja im je ostala od Pavelića, a bila priznata jedino od Hitlera”. I to su riječi čovjeka koji se aktivno angažirao kao agresor na tlu Hrvatske te se nikad nije zbog toga pokajao, već štoviše javno je govorio da žali što mu je propao san o velikoj Srbiji te se odbio odreći titule četničkog vojvode zbog čega je Nenad Čanak, lider Lige socijaldem­okrata Vojvodine, nedavno rekao da na njega ne želi trošiti riječi. Stoga ne čudi kako su reagirali na Šešeljeve performans­e. Zastupnik Demokratsk­e stranke u srbijansko­m parlamentu Borislav Stevanović u povodu jedne od niza ratnohuška­čkih izjava Aleksandra Vulina tražio je od Vučića da ga prisili da radi svoj posao, “a ne da otvara nove ratove u regiji”. Dakako, uzalud. Sve je to odraz medijskih sloboda i stanja demokracij­e u Srbiji. Stoga ne čudi da se sada u Srbiji ne čuje Kako to da nikoga ne zanima ima li istine i argumenata za Milanoviće­vu tezu o dogovoru Srbije i Mađarske na štetu Hrvatske te, bez obzira na to postoji li takav dogovor ili ne, je li u interesu Srbije da se tako odnosi prema susjedima. I osobito prema Milanoviće­voj vladi od koje nijedna hrvatska vlada nije imala više Srba. I da je smiješno Milanovića povezivati s ustašama jer je dovoljno podsjetiti kako je bezrezervn­o nauštrb i vukovarski­h žrtava branio ćirilicu. Kako to da se nitko ne obruši na huškačku retoriku srbijansko­g vrha, koja kad se dogodi na hrvatskoj sceni nailazi na sveopću osudu medija i javnosti. Uvijek je isti obrazac, i u povodu presuda iz Haaga, i kad je rečeno da će se zračna luka u Zagrebu nazvati po dr. Franji Tuđmanu, ili kad je najavljena vojna parada za Oluju, pa beatifikac­ija Alojzija Stepinca, prvo je “tabloidno” reagirao srbijanski vrh pa su se nadovezali i mediji. I izbjegličk­a kriza nam je pokazala da su mediji i politika u Srbiji još daleko od Europe.

Kako to da nitko ne pita bi li mogli kontrolira­ti izlaz izbjeglica!? Uvijek isti obrazac, prvo “tabloidno” reagira državni vrh u Srbiji pa mediji

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia